Harc Wesnothért 1.8 - Kiadási megjegyzések

2010. április Ismét eljött az ideje a mindenki által várt stabil Wesnoth verzió megjelenésének. A Harc Wesnothért csapat büszkén jelenti be a Harc Wesnothért 1.8-as verziójának kiadását, ami egy ingyenes, szabad, nyílt forráskódú, körökre osztott, fantasy témájú, szerepjátékelemekkel tarkított stratégiai játék. A játék letölthető Windowsra, Mac OS X-re, és különböző GNU/Linux változatokra is.


Újdonságok a Wesnoth 1.8-ban

Wesnoth képernyőkép

A fejlesztések ezúttal a következők: egy új, teljes hosszúságú hadjárat került a játékba, több száz új vagy átdolgozott egységkép jelent meg, öt új zeneszám csendül fel, a grafikus felületet átalakítottuk és lényeges változtatásokat hajtottunk végre a játék mesterséges intelligenciáján.

Játékosoknak

Annak érdekében, hogy a játékosnak könnyebb legyen megóvnia azokat az egységeket, amelyek hűséges jellemvonásúak, ezen egységek mostantól egy bronz gyűrűre hasonlító jelölést viselnek az energiacsíkjuk fölött.

A térképeken lévő nevek, más képek és logók mostantól lefordíthatóak a játékos saját nyelvére. Számos nyelv — köztük a magyar is — immár alkalmazza ezt az új lehetőséget. További információ és segédlet található a wiki oldalon a Kép honosítás címszó alatt.

Hadjáratok

Az új hadjárat, Delfador visszaemlékezései, azt a történetet meséli el, hogy hogyan vált egy varázslótanonc a Nagy Delfadorrá. Ezt a hadjáratot a Wesnoth-UMC-Dev project-ből emeltük át a játék fő hadjáratai közé, ahol majdnem egy évig volt, míg mindenben a fő hadjáratokhoz igazítottuk.

Tovább folytattuk a fő hadjáratok csiszolását is. A tűző napok alatt hősének, Kalehnek, egyedi egységfejlődését, mely hosszú idő óta problémák forrása volt, a játék szabályainak sokkal megfelelőbb módon jelentősen átalakítottuk. A trónörökös "Thoria bércei" nevű pályáján tapasztalt súlyos folytonosságbeli problémákat kijavítottuk. A Wesmere legendája néhány pályáját újraírtuk és jelentősen javítottuk. Ezen hadjárat többjátékos átdolgozásának egy korai verziója is elérhető, mellyel a Wesnoth többjátékos hadjárat lehetőségei tesztelhetők.

Wesnoth képernyőkép

Öt új szimfonikus zenemű került a játékba: A háború áldozatai, az Árnyék felé, az Északi hegyek felett, Az utazás vége és a Bosszú súlya.

A játék MI-je jelentősen javult, sok hibát kiküszöböltünk. A gép okosabban választja ki a toborzandó/visszahívandó egységeket, és körültekintőbben választ célpontokat is.

Többjátékos mód

Az operációs rendszer grafikus felülete úgy is beállítható, hogy értesítse a játékost, ha az ő köre következik.

A többjátékos játékcsarnokot teljesen átalakítottuk, így szebb a megjelenése és könnyebb játszani rajta.

Többjátékos küzdelmekben a véletlen számokat a többjátékos Wesnoth kiszolgáló hozza létre. Ez lehetetlenné tesz bizonyos csalási kísérleteket és megelőzi a szinkronvesztési hibákat is, de cserébe a játék nem kompatibilis az 1.7.13 előtti verziókkal.

Általános változások

A játékképernyő jobb oldalán lévő panelt a még jobb áttekinthetőség érdekében átalakítottuk: még világosabban látszik az épp kiválasztott egység adott terepen érvényes védelmi százaléka és napszaki módosítója.

Egy új szörny egység is megtalálható a játékban: a vízi kígyó. "A tűző napok alatt"-ból ismert törp felderítő immár más hadjáratokban is toborozható. Több másik egységsor — legszembetűnőbben a perzsekények — teljesen megújult és még szemet gyönyörködtetőbb képekkel, animációkkal bővült. A művészeti igazgatónk virtuális tollának hála a sellők újrarajzolása befejeződött és jelen van ebben a kiadásban (azonban a legtöbb animációjuk még hiányzik).

Wesnoth képernyőkép

A kiegészítők leírása immár egy gombnyomással elérhető a kiegészítések letöltésekor megjelenő párbeszédablakból.

A legtöbb fordítás frissült ebben a verzióban. A magyar honosítás teljes, és számos finomításon esett át az előző stabil verzió óta. Újra elérhető a vietnami fordítás, és megjelent az angol fonetikus (shaw-i) átírás is.

Fejlesztőknek

Az elmúlt esztendőben a Wesnoth ismét a Google "Summer of Code" része volt. Ennek egyik legnagyobb eredménye, hogy teljesen megújult a többjátékos hadjáratok támogatása. A többjátékos csapatok állandókká váltak, így továbbvihetők a következő pályákra. Az MI oldal vezérei immár képesek a korábbi toborzási lista alapján visszahívni az egységeket. A változások mellékhatásaként lehetővé vált, hogy egy adott oldalon több vezér is toborozhasson.

A Summer of Code másik eredménye a Wesnoth mesterséges intelligenciájának szerkezeti megújítása. Az MI-t már szkriptekkel is lehet irányítani, így jelentősen meg tudja változtatni addigi viselkedését és képes reagálni a hadjárat során bekövetkező eseményekre, történeti fejleményekre. Ily módon az ellenséges csapatok eltérő taktikai hozzáállást mutathatnak egy adott helyzetben. Bár nem könnyű, de mód van rá, hogy szkriptelés (formula_ai, lua) segítségével alternatív, tovább szkriptelhető MI-ket hozzunk létre.

Rendelkezésre áll a "játékállapot-figyelő" nevű új eszköz is, mely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy játék közben megtekintsék a WML változókat, az MI beállításait és a visszahívási listát.

Wesnoth képernyőkép

Az új ork falu és ork torony megrajzolása tovább bővíti a térképfejlesztők rendelkezésére álló tereppaletta kínálatát.

Az újonnan bevezetett "Nyári Művészeti Ösztöndíj" programunkban is kiváló eredményeket értünk el. Ennek keretében több tucat új portré jött létre és a perzsekény egységek megjelenése is teljesen megújult. Reméljük, hogy a program az előttünk álló években tovább folytatódik.

Rengeteg figyelmet fordítottunk arra, hogy a Wesnoth világképe egységes legyen; egészen olyan apróságoktól kezdve, mint a valós életből vett emberi nevek megváltoztatása képzeletbeli személyek nevére, olyan látványosabb dolgokig, mint új meg új helyek elnevezése Wesnoth térképén.

Megtartottuk az ígéretünket, melyet az 1.6-os verzió kiadásakor tettünk a Python technikai okok miatt való eltávolítása után: ezentúl lua nyelven is lehet WML eseményeket és MI elemeket írni. A lua olyan szilárdan beépült a játék motorjába, hogy még WML parancs tegek is kódolhatók olyan lua kifejezések segítségével, melyek képesek olvasni és módosítani a játékállapot-változókat a program C++ kódjában.

Letöltés

A Harc Wesnothért a GNU GPL licencnek megfelelően lett közzétéve. A forráskód elérhető a wesnoth.org honlapon, ahol a különböző operációs rendszerekre történő lefordításához is találsz segítséget. Előre elkészített csomagok is elérhetőek a legnépszerűbb operációs rendszerekre, például Linuxra, Windowsra és Mac OS X-re.

A letöltésekkel kapcsolatos naprakész információt a Letöltések honlapján találod. Ezen az oldalon más platformokhoz készített csomagokat és útmutatót is találhatsz, amint az adott csomagok elkészülnek.

Ha a játék egy korábbi verzióját már letöltötted, akkor elég, ha csak a változásokat tartalmazó xdelta fájlokat töltöd le.

További információk