Utgåvekommentarer för Kampen om Wesnoth 1.6

Den 22 mars 2009. Det är åter igen dags för något epokavgörande, en stabil utgåva av Wesnoth. Utvecklarna av Kampen om Wesnoth är stolta över att kunna presentera version 1.6 av Kampen om Wesnoth, ett fritt, dragbaserat strategispel i fantasymiljö med rollspelsinslag. Spelet finns nu tillgängligt för nerladdning för Windows, Max OS X och olika GNU/Linux-distributioner.


Vad är nytt i Wesnoth 1.6

Vi har många nyheter, bland annat en ny kampanj, två nya gruppspelsscenarier och ett uppfräschat användargränssnitt.

För spelare

Kampanjer

Skärmdump av Wesnoth

Legenden om Wesmere är en ny officiell kampanj som använder flera nya spelfunktioner, till exempel möjligheten att i ett scenario använda spelets AI som befälhavare för en allierad sida, med mål som du själv bestämmer. Du kan använda denna dolda funktion genom att högerklicka på dina allierade befälhavare i scenario nummer 7. Den här kampanjen är tagen från Wesnoth-UMC-Dev-projektet, där den utvecklades under några månader för inkludering bland de officiella kampanjerna.

Nästan alla officiella kampanjer använder nu ett alternativt sätt att föra över guld mellan scenarier: mängden guld som förs över är 40 % i stället för 80 %, men denna mängd läggs till nästa scenarios minimimängd i stället för att ersätta den om den är större.

Många officiella kampanjer har gåtts igenom och förbättrats. Många har nu naturligare språk i dialogerna, förbättrade kartor och animerade resvägar. Dessutom har Wesnoths geografi och historia fördjupats och fler kampanjer refererar till dessa platser och händelser. Alla datum följer numera Wesnoths officiella historik.

Gruppspel

Du kan nu logga in på gruppspelsservern med ditt forumnamn och lösenord. Du behöver dock inte registrera dig på forumen för att spela utan kan logga in på servern med ett oregisterat användarnamn.

Skärmdump av Wesnoth

Gruppspelslobbyn har förbättrats så att det är enklare att hantera vänner och ignorerade spelare genom att dubbelklicka på spelarlistan.

Några av de förändringar som gjorts för att balansera spelet:

  • Ökade kostnaden för spjutvätten från 8 till 9.
  • Ökade förflyttningen för spjutvättens trupplinje från 4 till 5.
  • Ökade skadan spjutvätten gör i närstrid från 4-3 till 6-3.
  • Vättar har nu ett av de nya karaktärsdragen svag, långsam och enfaldig i stället för två av standardkaraktärsdragen.
  • Lönnmördarorchens trupplinje har fått vapenspecialiteten prickskytt till sina distansattacker.
  • Ökade kostnaden för vandrande död från 7 till 8.
  • Minskade kostnaden för bågskytten från 15 till 14.
  • Minskade närstridsattacken för Bågskytten från 6-2 till 4-2.

Allmänt

Visuellt har spelet förbättrats med en hel rad nya porträtt, lagfärger och kompletta animeringar för många trupper.

Skärmdump av Wesnoth

En ny terrängtyp, kustrev, har introducerats. Kustrev ger något bättre försvar än grunt vatten för marktrupper och 70 % försvar för de flesta vattenbaserade trupperna, som sjö- och nagafolk. Skogsterrängen finns nu i fler variationer med ny grafik för lövträd under vår/sommar-, höst- och vintersäsongerna. Det finns även fler byvariationer anpassade till människostäder och stamfolksområden.

Våra kompositörer har skapat fem nya musikstycken: Heroes’ rite, Siege of Laurelmor, Suspense, The dangerous symphony och The deep path. Det finns numera även musikklipp som spelas vid seger och nederlag.

Användargränssnittet fortsätter att utvecklas, särskilt syns detta i hur kraftfullt porträtten visas i denna version. Dialogen för att återkalla trupper visar nu användbar information om dina veteraners karaktärsdrag. Du kan också se till vilken kategori extramaterial hör när du bläddrar i nerladdningslistan.

Wesnoth finns nu tillgängligt även på arabiska, kroatiska, friuliska, lettiska, makedoniska och marathi. Existerande översättningar har uppdaterats.

För kampanjutvecklare

Karteditorn har väsentligt förbättrats (tack till Google summer of code) och kan startas inifrån spelet. Bland annat kan du nu ha flera kartor öppna samtidigt, ta skärmdumpar av hela kartan och välja att visa terrängkoder och koordinater ovanpå terrängen. Det finns också ett nytt verktyg för att skapa animerade resvägar.

Skärmdump av Wesnoth

Några trupper som tidigare bara var tillgängliga i särskilda kampanjer eller i gruppspel är nu tillgängliga överallt: trollschaman, kunglig krigare och dread bat.

Mindre synliga ändringar omfattar bland annat förbättringar av spelets AI, exempelvis en ny formelbaserad AI som är enklare att sätta upp mål med och en förbättrad algoritm för att finna bästa förflyttningsväg. Som vanligt har WML blivit kraftfullare med många nya funktioner som kampanjutvecklare kan använda sig av. Användargränssnittet är mitt inne i stora förändringar som kommer att göra hela användargränssnittet konfigurerbart från WML. De första stegen är nu tagna och detta arbete kommer att fortsätta in i utvecklingsversionen 1.7.

Det är inte längre möjligt att skriva en egen AI i Python på grund av en allvarlig säkerhetsrisk, så denna funktion har blivit borttagen. Å andra sidan hoppas vi kunna skapa ett ännu kraftfullare AI-skriptspråk i version 1.7, troligen med ett annat och säkrare skriptspråk.

Ladda ner

Kampen om Wesnoth distribueras under GNU General Public License (GPL). Källkoden finns tillgänglig på wesnoth.org, där du också kan finna instruktioner för hur man bygger från källkod på en mängd olika operativsystem. Även färdiga paket finns tillgängliga för de mest populära operativsystemen, som Linux, Windows och Mac OS X.

Aktuell information om nerladdningsbara filer finns på nerladdningssidan.

Om du har laddat ner en tidigare version av spelet så kanske du är mer intresserad av att bara ladda ner xdelta-filerna.

Mer information