Strijd om Wesnoth 1.6 Release Notes

22 Maart 2009. Het is weer tijd voor het aanbreken van een nieuw tijdperk, met een nieuwe Wesnoth stabiele release. Het Strijd om Wesnoth team is trots versie 1.6 aan te mogen kondigen van De Strijd om Wesnoth een vrij ronde-gebaseerd strategie spel met een fantasy thema en rollenspel elementen. Het spel is nu beschikbaar om te downloaden voor Windows, Mac OS X, en verschillende GNU/Linux distributies.


Wat is nieuw in Wesnoth 1.6

We hebben deze keer weer vele nieuwe features om van te genieten, inclusief een nieuwe meegeleverde veldtocht, twee nieuwe multiplayer scenarios en een verbeterde gebruikersinterface.

Voor spelers

Veldtochten

Wesnoth schermafbeelding

Er is een nieuwe meegeleverde veldtocht, De Legende van Wesmere, met nieuwe features inclusief (in een scenario) de mogelijkheid om de spel AI als leider van een geallieerde zijde te gebruiken, waarbij je zijn doelen instelt zoals je wilt. Vind deze verborgen feature door met de rechtermuisknop te klikken op geallieerde leiders in scenario 7. Deze veldtocht is geïmporteerd uit het Wesnoth-UMC-Dev project, waar het enkele maanden is aangepast om een meegeleverde veldtocht te worden.

Bijna alle meegeleverde veldtochten gebruiken nu een andere methode om goud over te dragen van scenario naar scenario: de hoeveelheid goud die overblijft is nu 40% in plaats van 80%, maar het wordt toegevoegd aan de minimum starthoeveelheid in plaats van deze te vervangen als het hoger is.

Vele meegeleverde veldtochten hebben verbeterde verhaalproza en nieuwe scenes of epilogen. Enkele hebben verbeterde en hertekende veldtochtkaarten. Alle veldtochten hebben nu data in de Wesnoth geschiedenistijdlijn en bijna alle hebben een geanimeerd veldtochtspoor op hun veldtochtkaart. De geschiedenis en geografie van Wesnoth zijn verder en in meer detail uitgediept: Meer veldtochten refereren nu aan gebeurtenissen in de gehele historie en voegen zo meer diepte toe aan het verhaal.

Multiplayer

Er kan nu op de multiplayer server worden ingelogd met de gebruikersnaam en wachtwoord van een Wesnoth forum account. Registratie is echter niet nodig en ongeregistreerde gebruikersnamen kunnen nog gewoon gebruikt worden.

Wesnoth schermafbeelding

De multiplayer lobby is verbeterd om het makkelijker managen van de vriend- en negeerlijsten mogelijk te maken door middel van dubbelklikken op de spelerlijst.

Op te merken veranderingen van het standaard tijdperk:

  • Kosten van de Kobold Speervechter verhoogd van 8 naar 9.
  • Beweging van de Kobold Speervechter lijn verhoogd van 4 naar 5.
  • Korte-afstands aanval van de Kobold Speervechter verhoogd van 4-3 naar 6-3.
  • De kenmerken zwak, traag en dom zijn toegevoegd en de kobolds krijgen elk een van deze in plaats van twee standaardkenmerken.
  • De precisieschutter vaardigheid is toegevoegd aan de afstands-aanval van de Orkdoder.
  • Prijs van het Wandelend Lijk verhoogd van 7 naar 8.
  • Prijs van de Boogschutter verlaagd van 15 naar 14.
  • Korte-afstands aanval van de Boogschutter verlaagd van 6-2 naar 4-2.

Algemeen

De graphics van het spel zijn verbeterd met een hele nieuwe serie van eenheidportretten. Vele eenheden hebben nu volledige animaties en teamkleuring.

Wesnoth schermafbeelding

Er is een nieuw basisterreintype, kustrif, dat de meeste land-gebaseerde eenheden een licht verbeterde verdediging geeft dan normaal ondiep water en de meeste water-gebaseerde eenheden, zoals meermannen en nagas, 70% verdediging. Bossen hebben meer gevarieerde graphics gekregen voor loofbossen in de lente/zomer, herfst en winter. Er zijn nieuwe dorp-graphics voor menselijke steden en primitieve tribale gebieden.

Onze componisten hebben vijf nieuwe originele achtergrondnummers toegevoegd: Heroes' Rite, Siege of Laurelmor, Suspense, The Dangerous Symphony en The Deep Path. Ook speelt het spel nu muziek af voor overwinnings- en nederlaaggebeurtenissen.

De spelinterface is verder gevorderd, vooral in het meer dramatisch gebruikmaken van portretten. Eenheidoproep dialogen laten nu meer bruikbare informatie zien over de kenmerken van je veteranen. Add-ons laten nu hun categorie zijn als je ze bekijkt op de downloadserver.

Nieuwe spelvertalingen zijn er voor Arabisch, Friulisch, Kroatisch, Lets, Macedonisch en Marathi. Bestaande vertalingen zijn extensief vernieuwd en verbeterd.

Voor inhoudontwikkelaars

De kaartbewerker is sterk verbeterd (met dank aan de Google Summer of Code). Deze kan nu gestart worden van binnen het spel. Je kan terreincodes en kaartcoordinaten op de kaart projecteren terwijl je deze bewerkt. De bewerker kan nu meerdere kaarten tegelijk openen en je kan schermafbeeldingen van volledige kaarten maken. Er is ook een nieuwe interactieve bewerkinstrument voor geanimeerde veldtochtsporen.

Wesnoth schermafbeelding

Er zijn enkele nieuwe kerneenheden overal beschikbaar: De Trolsjamaan, Koninklijke Strijder en de Duistervleermuis.

Minder zichbare veranderingen behelzen verbeteringen van de spel AI, inclusief een nieuwe formule-gebaseerde AI die meer flexibiliteit in het instellen van doelen toestaat en een verbeterd padvind-algoritme. Zoals gebruikelijk is WML krachtiger geworden met vele nieuwe tags en attributen om de auteurs van veldtochten meer mogelijkheden te geven. De GUI engine is onderhevig aan sterke verandering; dit laat de hele GUI geconfigureerd worden vanuit WML. De eerste stappen zijn gemaakt, maar het project is nog niet afgerond en zal worden voortgezet in de 1.7 ontwikkelingscyclus.

De ondersteuning voor het schrijven van Python AIs is verwijderd omdat deze feature een ernstig beveiligingslek opende. Wij hopen echter een nog krachtiger AI-scriping feature te bouwen, mogelijk door middel van een andere en veiligere uitbreidingstaal, in 1.7.

Download

Strijd om Wesnoth is beschikbaar gesteld onder de GNU General Public License (GPL). De broncode is beschikbaar op wesnoth.org waar eveneens instructies staan om uit de broncode te compileren op verschillende besturingssystemen. Klaar voor gebruik bestanden zijn eveneens beschikbaar voor de meest populaire besturingssystemen, zoals Linux, Windows en Mac OS X.

Je kunt nu recente informatie over downloads vinden op de downloads pagina.

Als je eerdere versies van het spel gedownload hebt, kun je wellicht de xdelta bestanden gebruiken.

Meer informatie