Strijd om Wesnoth 1.4 Release Notes

8 Maart 2008. Het Strijd om Wesnoth team is trots versie 1.4 aan te mogen kondigen van De Strijd om Wesnoth een vrij beurt-gebaseerd strategie spel met een fantasy thema en rollenspel elementen. Het spel is nu beschikbaar om te downloaden voor Windows, Mac OS X, en verschillende GNU/Linux distributies.


Wat is nieuw in Wesnoth 1.4

Voor spelers de 1.4 versie brengt niet minder dan zeven nieuwe meegeleverde veldtochten, een herontworpen gebruikersinterface, een verbazingwekkende diversiteit aan nieuwe spelmuziek van hoge kwaliteit en een opfrissing van de spelkunst inclusief verbeterde portret afbeeldingen voor veel eenheidstypes. Voor ontwerpers zijn de kaartbewerker en WML uitgebreid om de creatieve mogelijkheden om scenario's te schrijven significant is verbeterd.

Net zo belangrijk, het is waarschijnlijk de meest stabiele versie tot nu toe. We hebben meer dan 300 bugs opgelost tijdens de 1.3 ontwikkel fase en meerdere nieuwe middelen geïntroduceerd die hele klassen van bugs voorkomen door controle op de Wesnoth data bestanden voordat ze meegeleverd worden.

Wesnoth schermafbeelding

Hier zijn de nieuwe eigenschappen voor 1.4 in meer detail:

Voor spelers

Zeven nieuwe veldtochten worden nu met het spel meegeleverd

We hebben het aantal meegeleverde veldtochten meer dan verdubbeld. Een spiksplinternieuwe veldtocht, The Hammer of Thursagan, en daarnaast gepolijste, opgewaardeerde en verbeterde versies van de volgende bekende door gebruikers geschreven veldtochten worden nu meegeleverd: Afdaling naar de Duisternis, Liberty, Noordelijke wederopstanding, Sceptre of Fire, Een Orkinvasie, en Son of the Black-Eye. Noot van het vertaalteam: nog niet alle veldtochten zijn volledig vertaald.

Delen van de gebruikersinterface van het spel is herontworpen

De 1.4 Wesnoth gebruikersinterface heeft een overzichtelijkere uitstraling, met lichte semi transparante vensters die de vele ouderwetse ondoorzichtige dialogen met knoppen vervangen. Subtiele nieuwe grafische effecten bij het selecteren van een eenheid en een doel aanwijzen helpen je bij te houden wat er aan de hand is zonder tussen jou en de gameplay te komen. Het spel toont nu bezette en totaal van dorpen in de statusbalk. Interface acties en dag/nacht veranderingen hebben nu onopvallende geluiden Je kunt drag'n'drop gebruiken om eenheden te verplaatsen. Muiswielen zijn nu ondersteund.

Je kunt nu scenario's beoordelen, chatten en opties instellen na een overwinning

Je krijgt niet langer twee dialogen vol met opties direct na een overwinning in een scenario en dan direct terug naar de lobby gestuurd worden (of, in veldtochten naar het volgende scenario). In plaats daarvan komt er slechts een samenvatting waarna je kunt blijven hangen om met vrienden en vijanden via normale commando's te chatten, opties veranderen en in het algemeen alles behalve strijdacties.

De multiplayer collectie is verbeterd en uitgebreid

Nieuwe kaarten en multiplayer scenario's: Auction-X, Dark Forecast, Hamlets, Mokena Prairie, The Manzivan Traps, Xanthe Chaos.

Bijgewerkte kaarten: Alirok Marsh (voorheen Triple Blitz), Amohsad Caldera, Blue Water Province, Castle Hopping Isle, Caves of the Basilisk, Crusaders Fields, Cynsaun Battlefield, Den of Onis, Fallenstar Lake (voorheen Meteor Lake), Forest of Fear, Freelands (voorheen Charge), Hexcake, Hornshark Island, Island of the Horatii, King of the Hill, Lagoon, Loris River, Merkwuerdigliebe, Morituri, Paths of Daggers, Sablestone Delta, Siege Castles, Silverhead Crossing, Sulla's Ruins, Waterloo Sunset, Weldyn Channel (voorheen Blitz), Wesbowl.

Wesnoth schermafbeelding
Veranderde en gebalanceerde eenheden

De Voetscout, Stroper en Vrijbuiter eenheden kunnen nu promoveren tot rang 3. Veel eenheden zijn bijgewerkt en uitgebalanceerd, zoals Oude Lich, Elfentovenares, Voortvluchtige, Spook, Orkaandraakling, Zielenzuiger, Magiër des Licht, Meerminziener, Meerminpriesteres, Meermankrijger, Nagamyrmidon, Dodenbezweerder, Orkdoder, Boswachter, Koninklijke Gardist, Hemeldraakling, Witte magiër, Geest en alle Suarianen en Vleermuizen.

Ook het "heilig" aanvalstype is veranderd naar "mysterieus" en is nu een algemeen anti-magie aanval nuttig tegen meer dan alleen Ondoden: Elfen, Draaklingen en Trollen zijn onder de kwetsbaren.

Veel portretten zijn bijgewerkt of toegevoegd

Veel eenheid en held portretten zijn verbeterd of toegevoegd. We hebben nu een bijzonder mooie set van nieuwe portretten in een uniforme stijl voor de Elfen eenheden.

Nieuw gebruik van animaties

Veel meer eenheden hebben volledige vechtanimaties. Veel eenheden hebben eveneens stilstandanimaties, die periodiek uitgevoerd worden als een eenheid niets aan het doen is. Enkele eenheden en items hebben stilstandanimaties die continue actief zijn; vleermuizen klapperen met hun vleugels en kampvuur beweegt. Er zijn verbeterde basis frames voor vele eenheden, inclusief Magiërs en Spoken en veel special effects zoals magische aanvallen zijn eveneens verbeterd.

Multiplayer lobby verbeteringen

Je kunt een lijst van gebruikerbijnamen die je negeert (je zult geen chat van hen zien). Je kunt ook een vriendenlijst instellen; hun bijnamen zullen gemerkt worden en bovenaan de gebruikerslijst getoond worden.

Verschillende andere verbeteringen

Je kunt nu een vrouwelijke leider selecteren in multiplayer. De in-game help is verbeterd, gereorganiseerd en uitgebreid. Er zijn vijf originele symfonische muziek tracks en veel nieuwe of verbeterde geluidseffecten. Opgeslagen spellen zijn automatisch gecomprimeerd om schijfruimte te besparen.

Voor veldtocht ontwikkelaars

Wesnoth schermafbeelding
De kaart bewerker is veel capabeler

Kaarten kunnen nu direct geopend worden van een scenario bestand en terug opgeslagen worden. Startposities hoeven niet langer kastelen te zijn. Het terreinpallet is opgesplitst in groepen van gelijkend terrein, dus je hoeft minder te zoeken. En er zijn veel nieuwe terreinen; bouwland, Elfenkastelen en molens zijn toegevoegd aan de basis set en er zijn bruggen over moeras, diep water of afgrond. Behandeling van kaartranden is veranderd naar verlichting van een terrein verdeling bij kaartranden en maakt kleine kaarten er beter uit zien op een groot scherm (en deze veranderingen hebben ook betrekking op het spelscherm).

WML is behoorlijk krachtiger

Animatie WML is volkomen herontworpen in een veel flexiblere en algemene manier. Complexe variabele vervanging wordt nu gebruikt in alle actie WML. Er is bewaar willekeurig nummer generatie in multiplayer. Een [set_menu_item] tag geeft scenario ontwerpers de mogelijkheid om eigen rechter muisklik menu's te maken die gewone WML acties uitvoeren. De Standard Unit Filter en Standard Location Filter elementen hebben nieuwe capaciteiten (inclusief complete booleaanse expressies) wat ze veel krachtiger maakt en ze bijna een vervanger maakt voor de speciale-doeleinde filters.

Multiplayer veldtochten

De game engine ondersteund nu multiplaye veldtochten, ondanks dat we ze nog niet mee verschepen. Dit is een mogelijkheid voor ontwerpers om nieuwe grenzen op te zoeken in het Wesnoth spel.

Download

Strijd om Wesnoth is beschikbaar gesteld onder de GNU General Public License (GPL). Broncode is beschikbaar op wesnoth.org waar eveneens instructies staan om uit de broncode te compileren op verschillende besturingssystemen. Klaar voor gebruik bestanden zijn eveneens beschikbaar voor de meest populaire besturingssystemen, zoals Linux, Windows en Mac OS X.

Je kunt nu recente informatie over downloads vinden op de downloads pagina.

Als je eerdere versies van het spel gedownload hebt, kun je wellicht de xdelta bestanden gebruiken.

Meer informatie