Harc Wesnothért 1.4 - Megjegyzések a Kiadáshoz

2008. március 8. A Harc Wesnothért csapat büszkén jelenti be a Harc Wesnothért 1.4-es verziójának kiadását, ami egy Ingyenes, körökre osztott, fantasy témájú, szerepjátszó elemekkel tarkított stratégiai játék. A játék letölthető Windowsra, Mac OS X-re, és különböző GNU/Linux disztribúciókra.


Újdonságok a Wesnoth 1.4-ben

Az 1.4-es verzió a játékosok számára nem kevesebb, mint hét új, a játék magjába ágyazott hadjáratot ígér, emellett a felhasználói felület új arculatot kapott, új, csúcs minőségű zenék ámulatba ejtő választéka került a játékba, és számos grafikai illusztráció is frissült, beleértve több egységtípus külalakját is. A fejlesztők örömére a pályaszerkesztő és a WML működése sokban finomodott, hogy jelentősen növelni lehessen a pályák írásához felhasználható találékony ötleteik számát.

Ami még hasonlóan fontos, hogy ez a valaha volt legstabilabb kiadásunk. 300-nál is több hibát javítottunk ki az 1.3-as fejlesztési ciklusban, és számos olyan új eszköz használatát is bevezettük, amely a Wesnoth adatfájlok épségének ellenőrzése révén megakadályozza, hogy hibás fájlok kerüljenek a nagyérdemű közönséghez.

Wesnoth Képernyőkép

Az 1.4-es kiadás új tulajdonságainak további részletei:

Játékosoknak

További hét új hadjárat került a játékba

Több mint megkétszereztük a játékban szereplő hadjáratok számát. A vadonatúj Thursagan kalapácsa című hadjáraton felül a játék immár hivatalosan is tartalmazza a következő, széles körben ismert, felhasználók által írt hadjárat továbbfejlesztett és javított változatát: Alászállás a sötétségbe, Szabadság, Északi újjászületés, A Tűz Jogara, Ork betörés, valamint a Fekete-Szem Fia.

A felhasználó felület egyes részei átalakultak

Az 1.4-es Wesnoth felhasználói felülete letisztult formát és érzésvilágot kapott, melyről a pehelysúlyú, félig átlátszó, csak néha feltűnő ablakok gondoskodnak. Ezek az ablakok váltják föl a régimódi, gyakran felpattanó, homályos kinézetű, gombokkal ellátott párbeszédablakokat. Új, finom grafikai hatások kísérik az egységek kijelölését és az ellenségek megcélzását, melyek igyekeznek segíteni a történések nyomon követését anélkül, hogy a játékost vagy a játék menetét megzavarnák. A játék immár feltünteti az állapotjelző sorban a pályán található összes falu számát, és azt is, hogy a játékos ebből hányat szerzett meg. Az interfész parancsait és a nappal/éjszaka változásait ezentúl lágy jelzőhang kíséri. Az egységek a 'fogd és ejtsd' használatával is mozgathatók. A játék támogatja az egérgörgőket.

A győzelem után a pálya ismét áttekinthető, lehet csevegni és a beállítások is megváltoztathatók

Többé nem fog két, megválaszolandó lehetőségek tömkelegét tartalmazó párbeszédablak felpattanni közvetlenül a pálya befejezése után, és a játékcsarnokba sem kell azonnal visszatérni (vagy a következő pályára lépni a hadjáratok esetében). Ehelyett csupán egy összefoglaló ablak jelenik meg, mely után a játékosok 'tétovázó módba' kerülnek, mely lehetőséget ad a barátokkal és ellenfelekkel való csevegésre, parancsok használatára, a beállítások megváltoztatására, és általánosságban mindenre a harcot kivéve.

A többjátékos gyűjteményt több helyen megváltozott és kibővült

Új térképek és többjátékos pályák: A manzivai csapdák, Falvacskák, Mokena Préri, Sötét jóslat, Xanthe káosz, X-Árverés.

Megváltoztatott térképek: Alirok-mocsár (korábban Tripla lerohanás), Amoshad Caldera, Kékvízű vidék, Várfoglalós sziget, A Sárkánygyík barlangja (korábban Baziliszkusz tárnái), Keresztes lovagok mezeje, Cynsaun Csatamezeje, Onis odúja, Hullócsillag-tó (korábban Meteor-tó), A félelem erdeje, Szabad földek (korábban Lerohanás), Hatszögsüti, Pörölycápa-sziget, A Horatiak szigete, A domb királya, Lagúna, Loris-folyó, Merkwuerdigliebe, Morituri, A tőrök útja, Gyászos kövek deltavidéke, Ostromlott várak, Ezüstfő útkereszteződés, Sullas romjai, Waterlooi naplemente, Weldyn-csatorna (korábban Roham), Wesbowling.

Wesnoth Képernyőkép
Számos egység megváltozott, erejük kiegyensúlyozódott

Az útonálló, az orvvadász és a gyilkos ezentúl a 3. szintig fejlődhet. Számos egység tulajdonságai finomodtak, erejük kiegyensúlyozódott, beleértve az Ős-villit, a Villit, a Fantomot, a Kísértetet, a Holtidézőt, a Tünde boszorkányt, a Kitaszítottat, az Erdőkerülőt, a Hurrikán perzsekényt, az Égperzsekényt, a Fény mágusát, a Fehér mágust, a Sellő jósnőt, a Sellő papnőt, a Sellő harcost, a Naga fogdmeget, az Orgyilkos orkot, az Udvari testőrt, valamint az összes gyík és denevér egységet.

Ezen kívül a "szent" támadásfajta "földöntúli"-ra változott, mely általános mágiaellenes támadásként nem csupán az élőholtak ellen hatásos: a tündék, perzsekények és trollok is érzékenyek vele szemben.

Számos egység külalakja módosult, a játék új figurákkal bővült

Sok egységet vagy hőst ábrázoló figurát sikerült továbbfejleszteni, számos új is bekerült a játékba. Különösen szépre sikeredtek a Tünde egységek egyenruhát viselő alakjai.

Az animáció újszerű használata

Immár sokkal több egységnek van teljes körű harci animációja. Számos egységnek most már 'tétlenkedési' animációja is van, ami rendszeresen megjelenik, ha az adott figura nem csinál semmit. Akad olyan egység és kiegészítő elem is, mely folyamatosan animálódik; a denevérek folyton verdesnek a szárnyaikkal, a tábortűz pedig folyamatosan lobog. Több egységnek is sikerült továbbfejleszteni az alap kinézetét, például a Mágusoknak és a Fantomoknak, és sok különleges effektus tökéletesedett, többek között a mágikus támadások is.

A többjátékos csarnok fejlesztése

Mostantól beállíthatod azoknak a felhasználóknak a becenevét, akiket figyelmen kívül szeretnél hagyni (az általuk beírt szöveg nem jelenik meg a csevegés sorai között). A barátaid listáját is megadhatod; az ő becenevük a játékosok listájának legtetején fog szerepelni, méghozzá kiemelve.

További fejlesztések

Immár női vezér is választható a többjátékos játszmákban. A játékon belüli súgó módosult, új felépítést kapott , és kibővült. Öt, teljesen eredeti szimfónikus zeneszám került a játékba sok más új, vagy továbbfejlesztett hanghatás kíséretében. A mentett állások automatikusan tömörítve készülnek el, hogy helyet takarítsanak meg Számodra a merevlemezen.

A Hadjáratok fejlesztőinek

Wesnoth Képernyőkép
A pályaszerkesztő sokkal használhatóbbá vált

A térképeket ezentúl közvetlenül meg lehet nyitni a pálya fájljából, és el is lehet őket menteni oda. A kezdési helyek immár nem csak várkastélyok lehetnek. A tereppalettán szereplő terepek hasonlóság szerint csoportokba rendeződnek, így nem kell olyan gyakran máshová görgetni. Számos új tereptípus áll rendelkezésre; bekerült az alap készletbe a farm, a tünde várkastély, a szélmalom, ezen kívül már olyan híd is van, mellyel át lehet hidalni a mocsarat, a mély vizet vagy a hasadékokat. Megváltozott a térkép széleinek kezelése, hogy kiküszöbölhető legyen az ottani mezők torzulása, és hogy a kis térképek jobban mutassanak a nagy képernyőkön (ezek a változtatások a játék kezelőfelületére is vonatkoznak).

A WML vitathatatlanul hatékonyabb lett

Az animációk WML kódja teljesen új alapokra helyeződött, hogy sokkal formálhatóbb és általánosabb működésű legyen. Immár a változók komplex behelyettesítése használatos minden WML parancsban. Elérhető egy biztonságos véletlenszám-generátor is a többjátékos játékokhoz. A [set_menu_item] teg lehetővé teszi a pályatervezőknek, hogy saját jobb kattintásos menüelemeket hozzanak létre, melyek képesek tetszőleges WML parancsok végrehajtására. Az Általános Egységszűrő és az Általános Helyszűrő elemek új lehetőségekkel bővültek (beleértve a teljes logikai kifejezéseket), melyek még hatékonyabbá teszik őket, így pedig végrehajtható velük mindaz, amit korábban csak külön erre a célra írt szűrőkkel lehetett elvégezni.

Többjátékos hadjáratok bevezetése

A játék motorja ezentúl támogatja a többjátékos hadjáratokat, bár még egy ilyen sincs a játékban. Ez egy lehetőség a hadjáratok tervezői számára, hogy a játék új, meghódítatlan területeit felfedezhessék.

Letöltés

A Harc Wesnothért a GNU GPL licencnek megfelelően lett kiadva. A forráskód elérhető a wesnoth.org honlapon, ahol a különböző operációs rendszerekre történő lefordításához is találsz segítséget. Előre elkészített csomagok is elérhetőek a legnépszerűbb operációs rendszerekre, például Linuxra, Windowsra és Mac OS X-re.

A letöltésekkel kapcsolatos naprakész információt a Letöltések honlapján találod.

Ha a játék egy korábbi verzióját már letöltötted, akkor lehet, hogy csak a változásokat tartalmazó xdelta fájlokat kell letöltened.

További információk