Harc Wesnothért 1.10 – Kiadási megjegyzések

2012. január Ismét eljött az ideje a mindenki által várt stabil Wesnoth verzió megjelenésének. A Harc Wesnothért csapat büszkén jelenti be a Harc Wesnothért 1.10-es verziójának kiadását, ami egy ingyenes, szabad, nyílt forráskódú, körökre osztott, fantasy témájú, szerepjátékelemekkel tarkított stratégiai játék. A játék letölthető Windowsra, Mac OS X-re, és különböző GNU/Linux változatokra is.


Újdonságok a Wesnoth 1.10-ben

Wesnoth képernyőkép

Játékosoknak

A 2010-es és 2011-es Google Summer of Code projekteknek hála elkészült az új lépéstervező rendszer, amely megjeleníti a kieszelt toborzásokat, mozgásokat, támadásokat, ezáltal megkönnyíti a tervek kieszelését. A terveket a szövetségesekkel is meg lehet osztani a többjátékos mérkőzések során.

Mivel számos új tereptípussal bővült a választék, és sok más terepet – például vulkánok, animált víz, díszítő elemek és síkság – teljesen megújítottunk vagy frissítettünk, a wesnothi csatatér immár sokkal szebb látványt nyújt.

Sok egység – köztük a gyíkok – új álló és egyéb animációkkal gazdagodott, ezáltal (valamint az új animált víz segítségével) pezsgő élet töltheti be a korábban szinte mozdulatlan csatateret.

Az 1.10-es verzióban már a korábbi „Északiak” zenetéma teljesen megújított változata szerepel, és két új darabbal is bővült a dallamok listája: Hősies küzdelem és Erdei szentély.

Hadjáratok

Egy új hadjárat került a játékba, melynek címe: Holtvíz. Ebben egy fiatal sellő bőrébe bújunk, aki a sellő királyság trónörököse, és vissza kell vernie az élőholtak támadását, hogy megmenthesse népét. A Holtvíz hadjáratot jó ideig a Wesnoth-UMC-Dev projekt keretein belül készítették elő a fő hadjáratok közé kerülésre, ahogy korábban a Delfador visszaemlékezéseit is.

A legtöbb korábbi hadjárat kisebb-nagyobb javításokon esett át. Például a A két fivér meséjének történetét újraírtuk, a Wesmere legendájában pedig számos pályát átdolgoztunk, hogy a játékmenet még lendületesebb legyen.

Többjátékos mód

Számos új többjátékos térkép is bekerült a játékba: az Étercsapda, az Arcanclave-fellegvár, az Ezer méregtüskés őrség és a Vulkán. A többi térképen is rengeteg frissítést (beleértve az új tereptípusok használatát) és egyensúlyjavítást hajtottunk végre.

Általános változások

Wesnoth képernyőkép
Wesnoth képernyőkép

Azon kívül, hogy Az ork betörés, az Alászállás a sötétségbe, A tűz jogara, a Wesnoth fölemelkedése, és A déli őrhely hadjáratok új portrékészletet kaptak, új általános portrékat is tettünk a játékba (például a legtöbb perzsekény és csontváz egységnek), így közelebb kerültünk ahhoz a célunkhoz, hogy a játékban csak jó minőségű képek legyenek.

A megvilágítási rendszer immár képes az egyes térképrészek fényerejét külön szabályozni, így a helyi napszakbeállítások jobban látszanak: például a barlangokban nappal is sötét van.

A lelassított egységek ezentúl kék színűvé változnak, így könnyebb azonosítani őket.

A felhasználói felület is több helyen megváltozott. Lehetőség van például több kiegészítés egyidejű eltávolítására is jelölőnégyzetek használatával. A szebb tipográfia és a jobb történeti összefüggések terén is látványos előrelépés történt. Ezen kívül az oldalpanelt is átalakítottuk, hogy könnyebb olvasható és még tetszetősebb legyen.

Két új fordítással gazdagodott a játék: ír és óangol.

Fejlesztőknek

Wesnoth képernyőkép

Az 1.10-es sorozat számos új lehetőséget hozott a fejlesztőknek is. Egyik ilyen az állandó változók használata, amely lehetővé teszi a kiegészítések készítőinek, hogy a játékos saját adatkönyvtárába mentsenek, ez pedig a későbbi játékok során, vagy más fejlesztők számára is hozzáférhető.

A játék Lua képességei jelentősen megerősödtek, így a fejlesztők sokkal jobban ki tudják használni, mint az 1.8-as verzióban. Az egyik Google Summer of Code projektünk kifejezetten arra összpontosított, hogy az MI-vel kapcsolatos Lua képességeket javítsa.

A tereppaletta jelentős mértékben bővült: új alap tereptípusokkal, új építményekkel és díszítő elemekkel gazdagodott, így a térképkészítők még vibrálóbb pályákat készíthetnek.

A 2010-es és 2011-es Google Summer of Code projektnek köszönhetően elkészült a Wesnoth Eclipse plugin, amely egy teljes körű integrált fejlesztői környezetet biztosít az Eclipse-ben a WML-hez: szintaxiskiemelő, „teg-hajtogató” és automatikus kiegészítő funkciók is rendelkezésre állnak. Még a wmllint és wmlindent karbantartó eszközökhöz is van kezelőfelület, valamint a játék és a térképszerkeztő is közvetlenül elindítható egyenesen a kiválasztott térképpel, pályával.

A tartalomfejlesztők örömére több új, a támadási ikonok stílusában megrajzolt tárgy ikon készült el. Ezek között találhatóak bájitalok, köpenyek, páncélzatok és ékszerek is.

A [language] beállítást kezelő kód felülvizsgálata révén immár az egyedi támadástípusokat is le lehet fordítani.

Letöltés

A Harc Wesnothért a GNU GPL licencnek megfelelően lett közzé téve. A forráskód elérhető a wesnoth.org honlapon, ahol a különböző operációs rendszerekre történő lefordításához is találsz segítséget. Előre elkészített csomagok is elérhetőek a legnépszerűbb operációs rendszerekhez, például Windowshoz, Mac OS X-hez és GNU/Linuxhoz.

A letöltésekkel kapcsolatos naprakész információt a Letöltések honlapján találod. Ezen az oldalon más platformokhoz készített csomagokat és útmutatót is találhatsz, amint az adott csomagok elkészülnek.

Ha a játék egy korábbi verzióját már letöltötted, akkor elég, ha csak a változásokat tartalmazó xdelta fájlokat töltöd le.

További információk