To Lands Unknown 3.1.3a

Discussion and development of scenarios and campaigns for the game.

Moderators: Forum Moderators, Developers

Post Reply
User avatar
EarthCake
Posts: 372
Joined: March 29th, 2019, 1:57 pm
Location: The Wall

Re: To Lands Unknown 3.1.3

Post by EarthCake »

You can enter command :next_level or :n while in debug mode to proceed. https://wiki.wesnoth.org/COMMANDMODE

Konrad2
Forum Moderator
Posts: 2480
Joined: November 24th, 2010, 6:30 pm

Re: To Lands Unknown 3.1.3

Post by Konrad2 »

You seem to be using MENU_IMG_TEXT which was apparently removed in 1.15.2, which might be why TLU doesn't load in 1.15.2.


User avatar
gwen42
Posts: 40
Joined: May 30th, 2018, 3:31 am

Re: To Lands Unknown 3.1.3

Post by gwen42 »

inferno8 wrote:
September 14th, 2019, 10:35 am
To Lands Unknown is now available for the Battle for Wesnoth 1.15.1.

Please note that 1.15.1 is the development version of Wesnoth, so "it is geared towards veteran players and content creators who wish to try out the latest additions to the game. Updates are not guaranteed to be stable and may include game-breaking changes".

TLU has been ported to 1.15.1 directly from 1.14.x which means it may be unstable/buggy. If you encounter anything unusual, report it please, so all issues can be fixed in time before the final BfW 1.16 stable release is ready. ;)
Well, that's funny, cause I went to load the campaign in 1.15.2, and this happened:
Screen Shot 2020-02-02 at 6.53.13 PM.png
I'm on Catalina (Mac OS 10.15.2)

User avatar
Ravana
Forum Moderator
Posts: 2443
Joined: January 29th, 2012, 12:49 am
Location: Estonia
Contact:

Re: To Lands Unknown 3.1.3

Post by Ravana »

You should use 1.15.1 or earlier.

User avatar
guidobartoli80
Posts: 8
Joined: July 25th, 2017, 7:23 am
Location: Italy
Contact:

Black background in TLU

Post by guidobartoli80 »

Hi to everybody,
I've just installed Wesnoth 1.14.11 using flatpak on my Linux Mint 19.3 (based on Ubuntu 18.04) following https://flathub.org/apps/details/org.wesnoth.Wesnoth. I opened the add-on panel to install the "To Lands Unknown" campaign and everything went fine, since it installed the other dependencies and I was able to start the campaign.

But after the initial cutscenes, the scene displayed is missing all the main graphics, i.e. the background is black and the terrain is made of standard hexes as if resources could not be loaded, here is the screenshot:

Image

I also took a look at the console log, some resources are clearly missing, but I don't know why...

Code: Select all

Checking lua scripts... ok
20200402 15:52:46 warning engine: Invalid anchor!
TIFFReadDirectory: Warning, Unknown field with tag 347 (0x15b) encountered.
SDL_image: JPEG compression support is not configured.
SDL_image: Sorry, requested compression method is not configured.
20200402 15:52:48 error display: could not open image 'terrain/m00.tif'
TIFFReadDirectory: Warning, Unknown field with tag 347 (0x15b) encountered.
SDL_image: JPEG compression support is not configured.
SDL_image: Sorry, requested compression method is not configured.
20200402 15:52:51 error display: could not open image 'terrain/m00a.tif'
20200402 15:53:08 error deprecation: Legacy DescriptionWML markup (&img=col1=col2) has been deprecated and will be removed in version 1.15.0.
  Use image=, label=, description=, default= instead.
20200402 15:53:08 error deprecation: Legacy DescriptionWML markup (&img=col1=col2) has been deprecated and will be removed in version 1.15.0.
  Use image=, label=, description=, default= instead.
20200402 15:53:11 warning engine: Could not find move_unit_fake route from 5,16 to 7,15: ignoring complexities
20200402 15:53:32 error display: could not find image for report: '~RC(magenta>black)'
20200402 15:53:37 error display: could not find image for report: '~RC(magenta>black)'
Does anyone know why this happens? It's a clean flatpak install of the stable version, I don't think I have messed up something... :hmm:

Many thanks in advance,
Have a nice day
--==[ Zero_G ]==--

Teotl
Posts: 6
Joined: February 2nd, 2020, 7:45 pm

Re: Black background in TLU

Post by Teotl »

guidobartoli80 wrote:
April 2nd, 2020, 1:58 pm
Hi to everybody,
I've just installed Wesnoth 1.14.11 using flatpak on my Linux Mint 19.3 (based on Ubuntu 18.04) following https://flathub.org/apps/details/org.wesnoth.Wesnoth. I opened the add-on panel to install the "To Lands Unknown" campaign and everything went fine, since it installed the other dependencies and I was able to start the campaign.

But after the initial cutscenes, the scene displayed is missing all the main graphics, i.e. the background is black and the terrain is made of standard hexes as if resources could not be loaded, here is the screenshot:

Image

I also took a look at the console log, some resources are clearly missing, but I don't know why...

Code: Select all

Checking lua scripts... ok
20200402 15:52:46 warning engine: Invalid anchor!
TIFFReadDirectory: Warning, Unknown field with tag 347 (0x15b) encountered.
SDL_image: JPEG compression support is not configured.
SDL_image: Sorry, requested compression method is not configured.
20200402 15:52:48 error display: could not open image 'terrain/m00.tif'
TIFFReadDirectory: Warning, Unknown field with tag 347 (0x15b) encountered.
SDL_image: JPEG compression support is not configured.
SDL_image: Sorry, requested compression method is not configured.
20200402 15:52:51 error display: could not open image 'terrain/m00a.tif'
20200402 15:53:08 error deprecation: Legacy DescriptionWML markup (&img=col1=col2) has been deprecated and will be removed in version 1.15.0.
  Use image=, label=, description=, default= instead.
20200402 15:53:08 error deprecation: Legacy DescriptionWML markup (&img=col1=col2) has been deprecated and will be removed in version 1.15.0.
  Use image=, label=, description=, default= instead.
20200402 15:53:11 warning engine: Could not find move_unit_fake route from 5,16 to 7,15: ignoring complexities
20200402 15:53:32 error display: could not find image for report: '~RC(magenta>black)'
20200402 15:53:37 error display: could not find image for report: '~RC(magenta>black)'
Does anyone know why this happens? It's a clean flatpak install of the stable version, I don't think I have messed up something... :hmm:

Many thanks in advance,
Have a nice day
I have the exact same issue and it has appeared in other campaigns too (such as Genesis and invasion from the unknown). I have the same version and OS as you (although I'm using the steam wesnoth). Playing replays wont fix the issue but downgrading into 1.12 DOES fix the problem.

I believe its a weasnoth issue though, it has nothing to do with the campaigns (I could be wrong though, i'm not an expert on these things). I cannot confirm if this happens in 1.15 yet, but I have not run into it so far.

User avatar
guidobartoli80
Posts: 8
Joined: July 25th, 2017, 7:23 am
Location: Italy
Contact:

Re: Black background in TLU

Post by guidobartoli80 »

Teotl wrote:
April 2nd, 2020, 2:40 pm
I have the exact same issue and it has appeared in other campaigns too (such as Genesis and invasion from the unknown). I have the same version and OS as you (although I'm using the steam wesnoth). Playing replays wont fix the issue but downgrading into 1.12 DOES fix the problem.

I believe its a weasnoth issue though, it has nothing to do with the campaigns (I could be wrong though, i'm not an expert on these things). I cannot confirm if this happens in 1.15 yet, but I have not run into it so far.
Ok, thanks! Mmmh, it's a pity we cannot enjoy this wonderful campaign on the recent 1.14 version... :cry:
Additionally, if you are using Steam it also means that it's not a flatpak issue.

With development version 1.15.3 the situation is even worse because it cannot even be started:
Image
--==[ Zero_G ]==--

Soliton
Site Administrator
Posts: 1619
Joined: April 5th, 2005, 3:25 pm
Location: #wesnoth-mp

Re: Black background in TLU

Post by Soliton »

guidobartoli80 wrote:
April 2nd, 2020, 3:12 pm
Teotl wrote:
April 2nd, 2020, 2:40 pm
I have the exact same issue and it has appeared in other campaigns too (such as Genesis and invasion from the unknown). I have the same version and OS as you (although I'm using the steam wesnoth). Playing replays wont fix the issue but downgrading into 1.12 DOES fix the problem.

I believe its a weasnoth issue though, it has nothing to do with the campaigns (I could be wrong though, i'm not an expert on these things). I cannot confirm if this happens in 1.15 yet, but I have not run into it so far.
Ok, thanks! Mmmh, it's a pity we cannot enjoy this wonderful campaign on the recent 1.14 version... :cry:
Additionally, if you are using Steam it also means that it's not a flatpak issue.
Can either of you show complete output?

From the output you showed the issue is that SDL_image is not built with JPEG support, something needed for wesnoth in general since the main game comes with some JPEG images as well. (Notably the main menu background for example.)

Since you both have the issue with flatpak and steam I assume SDL_image comes from your OS install (even though that does not make sense for flatpak). Perhaps you can see if you can install a different SDL_image variant there. Or maybe you have custom SDL installs that are being picked up for some reason?
"If gameplay requires it, they can be made to live on Venus." -- scott

User avatar
guidobartoli80
Posts: 8
Joined: July 25th, 2017, 7:23 am
Location: Italy
Contact:

Re: Black background in TLU

Post by guidobartoli80 »

Soliton wrote:
April 2nd, 2020, 3:42 pm
Can either of you show complete output?
Yes, this is the output of 1.14.11:

Code: Select all

guido@SATURN:~$ flatpak run org.wesnoth.Wesnoth 
Battle for Wesnoth v1.14.11
Started on Thu Apr  2 15:52:34 2020


Data directory:               /app/share/wesnoth
User configuration directory: /home/USER/.var/app/org.wesnoth.Wesnoth/config/wesnoth
User data directory:          /home/USER/.var/app/org.wesnoth.Wesnoth/data/wesnoth/1.14
Cache directory:              /home/USER/.var/app/org.wesnoth.Wesnoth/cache/wesnoth

Setting mode to 1920x1080
20200402 15:52:34 warning general: no location found for 'data/add-ons/Affably_Evil/translations', skipping textdomain
20200402 15:52:34 warning general: no location found for 'data/add-ons/Oath_of_Allegiance/translations', skipping textdomain
20200402 15:52:34 warning general: no location found for 'data/add-ons/The_Beatiful_Child/translations', skipping textdomain
Checking lua scripts... ok
20200402 15:52:46 warning engine: Invalid anchor!
TIFFReadDirectory: Warning, Unknown field with tag 347 (0x15b) encountered.
SDL_image: JPEG compression support is not configured.
SDL_image: Sorry, requested compression method is not configured.
20200402 15:52:48 error display: could not open image 'terrain/m00.tif'
TIFFReadDirectory: Warning, Unknown field with tag 347 (0x15b) encountered.
SDL_image: JPEG compression support is not configured.
SDL_image: Sorry, requested compression method is not configured.
20200402 15:52:51 error display: could not open image 'terrain/m00a.tif'
20200402 15:53:08 error deprecation: Legacy DescriptionWML markup (&img=col1=col2) has been deprecated and will be removed in version 1.15.0.
  Use image=, label=, description=, default= instead.
20200402 15:53:08 error deprecation: Legacy DescriptionWML markup (&img=col1=col2) has been deprecated and will be removed in version 1.15.0.
  Use image=, label=, description=, default= instead.
20200402 15:53:11 warning engine: Could not find move_unit_fake route from 5,16 to 7,15: ignoring complexities
20200402 15:53:32 error display: could not find image for report: '~RC(magenta>black)'
20200402 15:53:37 error display: could not find image for report: '~RC(magenta>black)'
While this is from 1.15.3:

Code: Select all

guido@SATURN:~$ flatpak run org.wesnoth.Wesnoth 
Battle for Wesnoth v1.15.3+dev (f83c4145-Clean)
Started on Thu Apr  2 17:07:09 2020


Data directory:               /app/share/wesnoth
User configuration directory: /home/USER/.var/app/org.wesnoth.Wesnoth/config/wesnoth
User data directory:          /home/USER/.var/app/org.wesnoth.Wesnoth/data/wesnoth/1.15
Cache directory:              /home/USER/.var/app/org.wesnoth.Wesnoth/cache/wesnoth

Setting mode to 1920x1080
Checking lua scripts... ok
20200402 17:07:34 error addons-client: add-on 'Water_Era' has an icon which cannot be found: 'projectiles/nagas_merman.png'
20200402 17:07:34 error addons-client: add-on 'pay_to_restart' doesn't have an icon path set
20200402 17:07:36 error display: could not open image 'projectiles/nagas_merman.png'
20200402 17:07:36 error gui/draw: Image: 'projectiles/nagas_merman.png' not found and won't be drawn.
20200402 17:09:25 error addons-client: add-on 'Water_Era' has an icon which cannot be found: 'projectiles/nagas_merman.png'
20200402 17:09:25 error addons-client: add-on 'pay_to_restart' doesn't have an icon path set
20200402 17:10:29 error preprocessor: Macro/file 'MENU_IMG_TXT' is missing
at ~add-ons/To_Lands_Unknown/scenarios/00_Prologue.cfg:1008
    included from ~add-ons/To_Lands_Unknown/_main.cfg:80
20200402 17:10:29 error config: error reading usermade add-on '/home/guido/.var/app/org.wesnoth.Wesnoth/data/wesnoth/1.15/data/add-ons/To_Lands_Unknown/_main.cfg'
20200402 17:10:29 error config: Macro/file 'MENU_IMG_TXT' is missing
at ~add-ons/To_Lands_Unknown/scenarios/00_Prologue.cfg:1008
    included from ~add-ons/To_Lands_Unknown/_main.cfg:80
20200402 17:10:43 error engine: Couldn't find [scenario] with id=00_Prologue
20200402 17:10:43 error general: Failed to load the scenario
To install the stable version I used

Code: Select all

flatpak install flathub org.wesnoth.Wesnoth
and for the development version this:

Code: Select all

flatpak install --from http://files.wesnoth.org/wesnoth-nightly.flatpakref
and between them I always uninstalled the previous version with

Code: Select all

flatpak uninstall org.wesnoth.Wesnoth
Soliton wrote:
April 2nd, 2020, 3:42 pm
From the output you showed the issue is that SDL_image is not built with JPEG support, something needed for wesnoth in general since the main game comes with some JPEG images as well. (Notably the main menu background for example.)
Since you both have the issue with flatpak and steam I assume SDL_image comes from your OS install (even though that does not make sense for flatpak). Perhaps you can see if you can install a different SDL_image variant there. Or maybe you have custom SDL installs that are being picked up for some reason?
I did not install additional packages other than flatpak to run Wesnoth, but maybe you say that I however need SDL2 library? What package can I try with "sudo apt install"?
Last edited by guidobartoli80 on April 2nd, 2020, 4:39 pm, edited 1 time in total.
--==[ Zero_G ]==--

User avatar
Ravana
Forum Moderator
Posts: 2443
Joined: January 29th, 2012, 12:49 am
Location: Estonia
Contact:

Re: To Lands Unknown 3.1.3

Post by Ravana »

I compiled my own 1.14 based on viewtopic.php?p=617430#p617430 dependencies (and TLU works for me). So I would suggest to first try getting sdl related ones there.

User avatar
guidobartoli80
Posts: 8
Joined: July 25th, 2017, 7:23 am
Location: Italy
Contact:

Re: To Lands Unknown 3.1.3

Post by guidobartoli80 »

I also tried to manually install SDL2-image with

Code: Select all

sudo apt install libsdl2-image-2.0-0
but the problem with the campaign graphics still exists.
--==[ Zero_G ]==--

User avatar
Pentarctagon
Project Manager
Posts: 4434
Joined: March 22nd, 2009, 10:50 pm
Location: Earth (occasionally)

Re: To Lands Unknown 3.1.3

Post by Pentarctagon »

Failing for that reason on 1.15 is not unexpected, since that macro was removed from mainline Wesnoth.

For 1.14, I also use Mint 19.3, and I'm not seeing that issue, either using the version on Steam or one I compiled myself. Flatpak is giving me 503 errors at the moment, but I'll see if I can test it as well later.
99 little bugs in the code, 99 little bugs
take one down, patch it around
-2,147,483,648 little bugs in the code

User avatar
guidobartoli80
Posts: 8
Joined: July 25th, 2017, 7:23 am
Location: Italy
Contact:

Re: To Lands Unknown 3.1.3

Post by guidobartoli80 »

Ok, I will try TLU add-on with the Steam version too and I will report here.
Flatpak gave me zero issues on Linux Mint 19.3, I followed the steps I reported in the previous post.
--==[ Zero_G ]==--

User avatar
guidobartoli80
Posts: 8
Joined: July 25th, 2017, 7:23 am
Location: Italy
Contact:

Re: To Lands Unknown 3.1.3

Post by guidobartoli80 »

Wooooo, TLU works fine with Steam version, many thanks for the suggestion!! :mrgreen:
Image[/url]

So, apparently the flatpak version has some problems with this add-on on my PC, I hope my report can be of any help for developers to solve them.

Thanks,
Cheers
--==[ Zero_G ]==--

Post Reply