Wat is nieuw in deze update

Voor spelers

Voorbeeld Duinvolk revisie schermafbeelding

Door ons gebruik van moderne distributieplatformen zoals Steam, itch.io, Flathub etc., worden spelers voor het eerst in de geschiedenis van Wesnoth automatisch geüpgraded naar een nieuwe versie van het spel. Om dit te ondersteunen, wordt een optie getoond wanneer 1.16.0 voor het eerst wordt gestart na de upgrade van 1.14.17. Dit biedt spelers de mogelijkheid om instellingen te migreren en de 1.16-versie van alle geïnstalleerde add-ons te downloaden, mits ze zijn bijgewerkt om met 1.16 te werken. Daarnaast is Wesnoth nu in staat om opgeslagen bestanden van eerdere versies te selecteren vanuit het spel zelf.

Om een al lang bestaand pijnpunt aan te pakken, vooral voor spelers met lage downloadsnelheden en/of datalimieten, zal het updaten van add-ons er niet langer toe leiden dat de volledige add-on opnieuw wordt gedownload. In plaats daarvan zullen alleen de bestanden die daadwerkelijk zijn gewijzigd worden gedownload. Dit zal een positief effect hebben op zowel de tijd die nodig is om add-ons bij te werken als het gegevensverbruik bij het bijwerken, beiden zullen aanzienlijk verminderd zijn. Bovendien kan elke versie van een add-on die recentelijk door de maker is geüpload, worden geselecteerd om te downloaden, zodat een add-on kan worden gedowngraded als dat om welke reden dan ook nodig is.

Veel aspecten van de AI zijn ook verbeterd, waarbij veel van de experimentele AI is samengevoegd met de standaard AI. Hierdoor kan de AI beter omgaan met genezers, vergif, terugtrekken en andere situaties.

Ten slotte is de hele Duinvolk-factie herzien en opnieuw gebalanceerd, inclusief een nieuwe voorstelling van de eenheidslijnen, nieuwe beschrijvingen en afbeeldingen, en een herziene mysterieus-alliantie. De Duinvolk-factie staat nu veel dichter bij de facties in het standaardtijdperk en is interessanter om te spelen.

Veldtochten

Veldtochten menu schermafbeelding

Afdaling naar de Duisternis, Vrijheid en Scepter van het Vuur hebben een groot aantal veranderingen ondergaan, waaronder het stroomlijnen van de gameplay, het toevoegen van RPG-elementen, aanpassingen in de verhaallijn en de dialogen en visuele en balans updates. Voor spelers die op zoek zijn naar iets dat past bij de aanstaande Halloween, zijn de herziene veldtochten (die vol zitten met ondoden)Afdaling naar de Duisternis en Geheimen van de Ouden de veldtochten om te spelen!

Om beter bij de verbeterde AI, die met 1.16 wordt geïntroduceerd, aan te kunnen sluiten, zijn alle veldtochten aangepast om de beoogde moeilijkheidsgraden te behouden en om ongewenste moeilijkheidspieken tijdens de veldtocht te voorkomen, met name bij Oostelijke Invasie. Daarnaast zijn de veldtochten op beginnersniveau in moeilijkheidsgraad verlaagd om ze toegankelijker te maken voor nieuwere spelers.

De Hamer van Thursugan kent een aantal herziene scenario's en een aantal scenario's die zijn verwijderd om het verhaal en de gameplay te moderniseren, vooral om meer te focussen op de dwergencultuur en de interacties tussen de clans. Geheimen van de Ouden heeft een kleine gameplay-update ontvangen in de vorm van nieuwe zombievarianten die gerekruteerd kunnen worden.

Ten slotte is er, naast de verschillende moderniseringen en aanpassingen aan de meeste standaard veldtochten, een nieuw veldtochtmenu gemaakt met meerdere verbluffende achtergronden getekend door Emilien Rotival (LordBob), Stefan en Kathrin Polikeit (Kitty).

Multiplayer

Isars Kruis achtergrond

Er zijn twee belangrijke toevoegingen aan de multiplayer-content van Wesnoth: Eiland van de Mist en Wereldverovering. Eiland van de Mist is een overlevingsscenario in de trant van Duistere Voorspelling, waarvan de moeilijkheidsgraad van de laatste is verminderd en van de eerste is toegenomen. Wereldverovering, voorheen bekend als add-on Wereldverovering II, is een multiplayer-veldtocht met RPG-elementen waarin maximaal drie spelers samenwerken om te overleven, hun eenheden upgraden en de legers van de tegenstander verslaan.

De add-on Plan Eenheid Promotie is nu ook opgenomen in deze nieuwe versie. Als deze add-on is ingeschakeld, kunnen spelers preventief kiezen wat ze willen dat hun eenheden worden als ze promoveren tijdens de beurt van een andere speler in multiplayer. Daarnaast zullen eenheden waarvan de promotie niet is gepland en er meerdere opties beschikbaar zijn, nu altijd in dezelfde eenheid promoveren in plaats van er willekeurig een uit te kiezen.

Deze update bevat ook een groot aantal balans-updates voor de facties van het standaardtijdperk, met name aanpassingen in goud en levenspunten voor belangrijke eenheden. Bepaalde combinaties en eenheden zouden nu evenwichtiger moeten zijn en meer diversiteit in gameplay mogelijk maken.

Een andere belangrijke verandering is een nieuwe functie die add-on-inhoud van elkaar isoleert zodra een game is gestart. Dit voorkomt dat add-ons die niet in een game worden gebruikt elkaar storen, waardoor het optreden van vreemde bugs en niet-gesynchroniseerde fouten aanzienlijk wordt verminderd.

Verbeteringen voor gamehosts om ongewenste spelers beter af te handelen zijn ook geïmplementeerd - verbanningen van individuele games worden nu afgedwongen op gebruikersnaam in plaats van IP-adres, mensen op de negeerlijst van een speler worden nu automatisch uitgesloten van deelname aan hun games, en waarnemers worden nu niet vereist om het wachtwoord in te voeren om deel te nemen aan met een wachtwoord beveiligde game.

Voor makers van content

Koninklijke Strijder portret

Om mee te gaan met de nieuwe incrementele downloads van de add-on-updates die hierboven zijn vermeld, bevat deze nieuwe versie ook incrementele uploads voor add-on-makers; wanneer een nieuwe versie van een add-on wordt geüpload, worden enkel de bestanden verzonden die zijn gewijzigd in plaats van de gehele add-on. Bovendien kunnen add-ons nu vertalingen van titels en beschrijvingen bevatten in het _server.pbl-bestand. Er is ook een kleine verbetering aangebracht in de beveiliging van de _server.pbl verwerking - het is niet langer vereist dat het wachtwoordveld in leesbare tekst in het bestand wordt opgeslagen; in plaats daarvan zal Wesnoth vragen om het wachtwoordveld te vullen als dit nog niet aanwezig is.

Belangrijker, hoewel misschien minder zichtbaar, zijn de diverse verbeteringen die zijn aangebracht in de WML, Lua en Wesnoth Formula Language (WFL) API's. Ten eerste zijn veel van de bestaande Lua-functies gereorganiseerd in submodules, een uitgebreide lijst van wijzigingen kan hier gevonden worden. Hoewel de bestaande namen van gereorganiseerde functies nog steeds werken, worden contentmakers niettemin aangemoedigd om bestaande code bij te werken naar de nieuwe modules. Los daarvan is de versie van Lua die wordt meegeleverd met Wesnoth geüpdatet van 5.3 naar 5.4.

Het kenmerk formula= wordt nu ook ondersteund door de voorwaardelijke [variable] tag. Dit maakt het gebruik van voorwaarden mogelijk die anders het gebruik van complexere WML of Lua zouden vereisen, en is over het algemeen een beknopte manier om complexe voorwaarden te schrijven.

De kenmerken male_voice= en female_voice= worden nu ondersteund door de [message] tag om stemacteren voor add-ons beter mogelijk te maken.

De nieuwe tag [modify_unit_type] is toegevoegd voor veldtochten, tijdperken en add-ons om de ervaringspunten, kosten en pormotie-opties te wijzigen. Dit is in het bijzonder bedoeld als vervanging voor de niet langer ondersteunde tag [advancefrom].

Programmatisch werken met WML vanuit Lua is ook uitgebreid en vereenvoudigd met de toevoeging van de wml.merge, wml.diff, wml.patch, wml.find_child, wml.attribute_count, wml.equal, wml.valid, en wml.interpolate functies.

Nieuw terrein

Er zijn veel nieuwe afbeeldingen toegevoegd aan verschillende delen van het spel. Er zijn portretten toegevoegd voor de Koninklijke Strijder, Jinn, Slangennaga, Ceremoniemeester Naga en anderen. Nieuwe terreinen zoals catacomben, oude stenen vloeren en muren en overwoekerde muren zijn nu beschikbaar voor gebruik in de editor, samen met veel verbeterde terreinovergangen. Er zijn ook verschillende wilde dieren toegevoegd, waaronder de Krokodil, Holenbeer, IJsmonax, Vuurmier, Gehoornde Scarabee, Zeepaard en meer.

Bijdragen

De Strijd om Wesnoth wordt voortdurend verbeterd en uitgebreid door een groot aantal internationale vrijwilligers met verschillende achtergronden. Sinds de start in juli 2003 hebben honderden mensen bijgedragen aan alle onderdelen van het spel, van de standaard veldtochten die als onderdeel van de officiële releases worden uitgegeven tot honderden door spelers gemaakte projecten die kunnen worden gedownload van onze add-ons-server. Of je nu hulp nodig hebt bij het oplossen van een bepaald scenario of het toevoegen van een functie aan je aangepaste kaarten, Wesnoth heeft een enorme gemeenschap van spelers en makers die altijd bereid zijn om te helpen.

Naast het maken van add-ons, zijn er vele andere manieren waarop u Wesnoth kunt helpen:

Meer informatie