Újdonságok a Wesnoth 1.12-ben

A kiadás újdonságainak sora már a főképernyőn szembe ötlik, ahogy Wesnoth és környékének ismerős térképe új, tetszetős stílusban tárul elénk. Ha új játékot indítunk – legyen szó egyjátékos vagy többjátékos módról –, rögtön egy teljesen átszabott, áramvonalasabb és modern kinézetű játékképernyő fogad bennünket. A következetes elegancia nyomán ugyanez a megjelenés és számos más apró finomítás látható minden egyes párbeszédablak esetében is.

Kezdőképernyő

Játékosoknak

Wesnoth képernyőkép

A kis térkép immár alternatív megjelenítési módokra is képes, ha az egységek, terepviszonyok és falvak még finomabb ábrázolására van szükség. A jobb oldali panel számos alkotóelemét átszerkesztettük és átméreteztük az aktuális képernyőfelbontásnak megfelelően, hogy még jobban ki lehessen használni a felületet. A könnyebb áttekinthetőség érdekében itt kapott helyet a csapatzászló és csapatszám is. A vezéreket és a hadjáratok, többjátékos küldetések fontos szereplőit csillag alakú ellipszissel emeltük ki, hogy a harctéren gyorsan azonosítani lehessen őket.

Mivel a Wesnothot a kiegészítések egyedisége és sokszínűsége élteti, a kiegészítéskezelő ezúttal régen várt funkciókkal bővült: a kiegészítések listáján közvetlenül megjelenik a telepítési állapotuk; szűrni lehet típus és telepítési állapot szerint; a szerzőknek lehetőségük nyílt az alkotásukkal kapcsolatos visszajelzéseket tartalmazó fórum témákra (a hivatalos Wesnoth fórumon belül) való hivatkozás.

A különleges variációkkal rendelkező egységek – például az eleven test és a lelketlen – külön alfejezetet kaptak a beépített súgóban azzal a céllal, hogy külön-külön is teljes legyen a leírásuk. A súgó új fő kategóriákkal bővült, melyek bemutatják a különböző típusú kiegészítéseket az újoncoknak, valamint áttekintést nyújtanak minden többjátékos szövetséghez.

A játék lovas egységei számos grafikai csinosításon mentek keresztül, így megújult a dzsidás, a huszár és a tünde felderítő egységvonal is. A törp harcos és mennydörgő szálak, valamint a csontvázak és a lidérc animációit teljesen újrarajzoltuk. Több általános portrét adtunk a játékhoz, és jó néhányat frissítettünk; a teljesség igénye nélkül ezek: lándzsás, ogre, fapásztor, ősi delevény, kísértet, néhány troll egység.

Hadjáratok

Wesnoth képernyőkép

Számos portré variációt készítettünk a Wesnoth zászlóshajójának számító A trónörökös hadjárathoz, a Lerohanás keleten pedig vadonatúj képgyűjteménnyel bővült.

A főképernyő stílusának teljessé tétele érdekében az összes hadjárattérképet hasonló megjelenéssel újrarajzoltunk. Több új történetmesélő térképet készítettünk azokhoz a hadjáratokhoz, amelyeknél ez korábban még hiányzott.

A legtöbb hivatalosan támogatott hadjárat szintén különböző látványbeli és játékmenetet érintő fejlesztésben részesült. Kiváltképp említendő a Fekete-Szem fia, amelynek egészét újból kiegyensúlyoztuk, hogy megfeleljen az eredendően tervezett, gyakorlott játékosoknak szánt nehézségi szintnek. A Lerohanás keleten számos küldetése is jelentős javításokon ment keresztül, néhány pályát az alapoktól újraírtunk.

Habár a nehézségi szint minden hadjárat esetében látható a menüben, nem ritka, hogy a játékosok alábecsülik a kihívást, és félúton leküzdhetetlen akadályokba ütköznek. Ennek megoldására a „Játék betöltése” párbeszédablakhoz egy új opciót adtunk, amely lehetővé teszi, hogy egy pálya legelején meg lehessen változtatni a nehézségi szintet.

Többjátékos mód

Wesnoth képernyőkép

A játék mostani verziójában egy új, többjátékos mérkőzésekben választható szövetség is bemutatkozik: a Kalifátus. Az emberek eme szövetségében mágiát nem használnak, helyette a terepviszonyokat, valamint a hajnali és alkonyati támadásokat fordítják előnyükre. Soraikban igazságos és ingatag egységeket, gyógyítókat, nagy pontosságú közelharcosokat és félelmetes lovas íjászokat vonultatnak föl. A Kalifátus egységei rendszerint drágábbak a Hűségesek harcosainál, de cserébe gyorsabban mozognak, kiváltképp a dombos terepen. A többjátékos játszmákban az „Alapértelmezett + Kalifátus” korszak választásával érhető el ez a szövetség.

Bekerült a játékba egy újfajta kiegészítés is: a többjátékos módosító. A módosítók segítségével a játszma szabályai a korszaktól és a pályától függetlenül megváltoztathatóak. Ezáltal a kiegészítések fejlesztőinek lehetőségük van a játékmenet színesítésére és befolyásolására olyan szkriptek segítségével, amelyek használata nem korlátozódik egy adott korszakra vagy térképre. Az alapértelmezett telepítés nem tartalmaz módosítókat, de ezek pár gombnyomással letölthetők a kiegészítéseket tartalmazó kiszolgálóról.

A többjátékos játszmák létrehozásának folyamata átalakult és két oldalra lett felosztva. Az első oldal a mérkőzés létrehozásáért, a korszak és a módosítók kiválasztásáért felel, míg a másodikon további beállítási lehetőségek találhatóak. Ilyen például az az új funkció, amellyel a felhasználók által készített kiegészítések esetében egyedi beállítások feltüntetésére is lehetőség van. Ezen felül minden többjátékos oldalt finomítottunk, hogy a többjátékos hadjáratok esetében is alkalmazhatóak legyenek a fönti fejlesztések, a fontos információk átláthatóbbak legyenek, valamint jobban jelenjenek meg az alacsony felbontású eszközökön is.

A többjátékos hadjáratok és küldetések betöltésével kapcsolatos számos hibát javítottunk. A játék immár támogatja a [campaign] tag használatát a többjátékos módban, amellyel lehetőség van az adott hadjárat egyjátékos és többjátékos végigjátszására is. Ennek eredményeként a nehézségi szintek és az egyjátékos hadjáratok más beállítási lehetőségei elérhetőek többjátékos módban is. Emellett a többjátékos hadjáratok új funkcióval gazdagodtak: az egyes küldetések között vissza lehet térni a játékcsarnokba, és csapatokat érintő beállításokat lehet végrehajtani. Megemlítendő még, hogy a játékban most először érhető el egy többjátékos módra alkalmas hadjárat, amely a Wesmere legendája átalakításával jött létre.

Számos egyéb funkciót is kidolgoztunk a többjátékos élmény fokozása érdekében. A játékbeállító képernyőn hallható csengő értesíti a játékgazdát, ha az összes játékos kiválasztotta a szövetségét. A játék kezdetére szintén hang figyelmeztet. Ha egy játékos lecsatlakozik játszma közben, lehetőség van a csapatát „tétlen” módba állítani anélkül, hogy a játékgazda megpillantaná az adott játékos adatait és egységeit; hasonlóan adott a lehetőség, hogy az újra csatlakozni kívánó játékos „vakon” lépjen vissza a játékba anélkül, hogy a megfigyelők által látott játszmaállást megpillantaná.

Általános változások

Wesnoth képernyőkép

A játékmotor bővíthetősége nemcsak a közösségnek ad lehetőséget a saját eredeti tartalmak létrehozására és közzétételére, hanem a játékosoknak is, hogy a beállításokat az igényeiknek megfelelően hangolják. A gyorsbillentyű-beállító párbeszédablak kategorizált megjelenést kapott, segítségével egy parancshoz akár több billentyűkombináció, vagy az egyes egérmodelleken található extra gombok is hozzárendelhetők.

Igen gyakran szükséges, hogy a játékfájlokhoz közvetlenül hozzá tudjanak férni a játékosok, hogy megoszthassák mentéseiket, kiegészítéseket tudjanak létrehozni vagy módosítani, vagy hogy képernyőmentést készítsenek a játszmáikról, születőben lévő térképeikről. Mivel a játék több platformon fut és számos alternatív telepítési lehetősége van, a „Beállítások” menüpont alatt elérhetővé tettünk egy megbízható, következetesen működő eszközt, amely a játékosnak hozzáférést biztosít a tárolt adatokhoz. Ezen felül új lehetőségek állnak rendelkezésre az új képernyőmentések kezelésére: a játékos azonnal megnyithatja őket a kedvenc képnézegetőjében, vagy böngészhet a képeket tartalmazó mappában.

A felhasználói felület témaválasztó párbeszédablaka minden téma esetében rövid leírással gazdagodott. Létrehoztunk egy új témát, amelyet a Pandorára és más kis felbontású eszközökre optimalizáltunk (az egységstatisztikák lényegretörőbb megjelenítése, jobban látható parancsgombok).

Két új fordítás került a játékba: a skót gael és az ukrán. Ahogy mindig is, a Harc Wesnothért az önkéntesekre támaszkodik a fordítások esetében. Bárki, aki érdeklődik a feladat iránt, olvassa el a Hozzájárulás szakaszt a részletekért.

Fejlesztőknek

Wesnoth képernyőkép

Like the main game interface, the map editor was also given a major overhaul, bringing with it increased visibility for commonly used file and selection tools and more easily identifiable action icons. This version also marks the debut of the experimental scenario mode, which enables additional features previously available only to WML coders. Note that there are still many aspects remaining to be finalized and polished before it can be considered a substitute for the targeted subset of WML.

On the terrain selection front, tropical forests were completely redrawn and expanded with several variations, including rainforest, sparse and dense palm forests, and savanna. Underground maps also benefit from the addition of new bridge types, and battle scenarios may be spiced up with two new trash and debris terrains available directly from the editor.

Both players and WML authors will benefit from improved debugging tools. Loading-stage error reports are now far more legible and feature copy-to-clipboard functionality. The Gamestate Inspector tool received similar updates: in addition to a copy-to-clipboard option for game variables and status information, it now also makes use of the same underlying code as saved games to correctly generate valid multiline WML attributes and translatable strings.

To further assist WML authors, GUI.pyw, a graphical interface for the three main WML maintenance scripts (wmllint, wmlindent, and wmlscope) has been included, providing a convenient alternative to the command line versions. The tool may be found in the data/tools folder. More information on the maintenance tools can be found on the wiki.

On the back-end side, this new stable series contains a vast array of additions for content creators. Micro AIs provide a powerful framework for assigning new and specialized AI behaviors to sides with minimal coding effort. Other AI improvements include a vastly improved and entirely configurable AI recruitment engine, and a new AI for use in multiplayer games.

Many other new features have been added to the WML and Lua API. For instance, animation WML tags support a new, more compact syntax for defining animation frames in less space. The API has also received several changes which content creators porting 1.10-based add-ons must adapt to: a list is provided in our dedicated forum topic.


Letöltés

A Harc Wesnothért a GNU GPL licencnek megfelelően lett közzé téve. A forráskód elérhető a wesnoth.org honlapon, ahol a különböző operációs rendszerekre történő lefordításához is találsz segítséget. Előre elkészített csomagok is elérhetőek a legnépszerűbb operációs rendszerekhez, például Windowshoz, Apple OS X-hez és GNU/Linuxhoz.

A letöltésekkel kapcsolatos naprakész információt a Letöltések honlapján találod. Ezen az oldalon más platformokhoz készített csomagokat és útmutatót is találhatsz, amint az adott csomagok elkészülnek.

Ha a játék egy korábbi verzióját már letöltötted, akkor elég, ha csak a változásokat tartalmazó Xdelta fájlokat töltöd le.


Hozzájárulás

2003. júliusi megalkotása óta a Harc Wesnothért folyamatos fejlesztés és bővítés alatt áll, melyet szerteágazó hátterű nemzetközi önkéntesek százai végeznek. Egyes tartalmak a játékba építve, hivatalosan támogatott formában érhetők el, míg több száz más projekt egyenesen a főképernyőről hozzáférhető, letölthető a kiegészítéseket tartalmazó szerverről. Akár egy küldetés végigjátszásánál van szükséged segítségre, akár a saját készítésű térképeid funkcióit bővítenéd, a Wesnoth nagy játékos- és fejlesztőközösséggel büszkélkedik, melynek tagjai bármikor hajlandóak segíteni.

A saját kiegészítő tartalom létrehozása mellett számos más módon is hozzájárulhatsz a Wesnoth fejlesztéséhez:


További információk