Кориснички приручник „Боја за Веснот“


Садржај

Предговор
1. Први кораци
1.1. Свијет
1.1.1. Створења
1.2. Сналажење
1.3. Режими играња
1.3.1. Походи
1.3.2. Сценарији
1.3.3. Екран игре
1.3.4. Унајмљивање и сазивање
1.3.5. Ваша војска
1.3.6. Живот и смрт — искуство
1.3.7. Побједа и пораз
1.3.8. Злато
1.3.9. Уписивање и учитавање
2. Играње
2.1. Контроле
2.2. Злато
2.2.1. Унајмљивање и сазивање
2.2.2. Издаци
2.2.3. Приходи
2.3. Јединице
2.3.1. Поредак
2.3.2. Особине
2.3.3. Специјалности јединица
2.3.4. Способности
2.3.5. Искуство
2.3.6. Сазивање јединица
2.4. Покретање
2.4.1. Надзорни појас
2.4.2. Куглице
2.4.3. Елипсе, тимске боје и јуначке иконе
2.5. Борба
2.5.1. Типови напада
2.5.2. Отпорности
2.6. Лијечење
2.6.1. Обнављање
2.6.2. отров
3. Стратегија и савјети
3.1. Основна стратегија
3.1.1. Не траћите јединице
3.1.2. Ван домашаја непријатеља
3.1.3. Штитите се надзорним појасом (НАПОЈ)
3.1.4. Одржавајте одбрамбену линију
3.1.5. Смјењујте своје снаге
3.1.6. Користите терен
3.1.7. Нападање и бирање мета
3.1.8. Доба дана
3.1.9. Искуство
3.2. За добру забаву
3.2.1. На почетку сценарија
3.2.2. Током сценарија
3.2.3. Лијечење
3.2.4. Добијање сценарија
3.2.5. Још општих савјета

Списак табела

2.1. Опште контроле и пречице
2.2. Пречице за јединице и потез
2.3. Пречице за блокче
2.4. Пречице за вишеиграње
2.5. Разне пречице
2.6. Разне пречице
2.7. Доба дана и штета
2.8. Искуствени бонуси за борбу са непријатељима различитих нивоа
2.9. Куглице

Предговор

„Бој за Веснот“ је стратешка игра на потезе у фантазијском миљеу.

Саставите врсну војску, постепено увјежбавајући сирове регруте до прекаљених ветерана. У каснијим партијама, сазовите своје најжилавије ратнике и образујте навалу којој се нико не може супротставити! Бирајте јединице из великог скупа специјализованих, својеручно подижући силу која је способна за борбу по свакаквом терену и против разноликих противника.

Веснот нуди многе приче које чекају да буду одигране. Можете се борити против оркова, немртвих и разбојника по мочварама Веснотског краљевства; борити покрај змајева у сурим висовима, вилењака у зеленим гајевима Етенвуда, патуљака у великим дворанама Кналге, па чак и морејаца у Бисерном заливу. Можете кренути у поход да повратите пријесто Веснота, упрегнути своју страшну моћ над немртвима да овладате земљама смртника̂, или повести славно орковско племе у побједу против људи што се усудише да окаљају ваше земље.

На располагању вам стоји преко двије стотине типова јединица (пјешадија, коњица, стријелци, магови колико за почетак) и борбена дејства од локалних засједа до судара непрегледних војски. Такође можете изазивати своје пријатеље — или незнанце — и учествовати у епским вишеиграчким фантазијским бојевима.

Бој за Веснот је софтвер отвореног кода, на чијем сталном побољшању ради живахна заједница волонтера. Можете стварати посебне јединице, писати сценарије, па чак и скриптовати свеобухватне походе. Садржај који одржавају корисници доступан је са сервера додатака, одакле се најбоље пробира и уврштава у званична издања игре.

Поглавље 1. Први кораци

1.1. Свијет

Знани предјели Великог континента, на којем се налази Веснот, подијељени су у три области: Сјевероземље, гдје је углавном безакоње; Веснотско краљевство и његова повремена кнежевина Еленсефар; и забран југозападних вилењака у Етенвуду и даље.

Веснотско краљевство лежи у средишту овог подручја. Границе су му Велика ријека на сјеверу, Дулатијско побрђе на истоку и југу, рубови Етенвуда на југозападу, и океан на западу. Еленсефар, негдашња покрајина Веснота, ограничена је Великом реком на сјеверу, слабо утврђеном линијом са Веснотом на истоку, Бисерним заливом на југу, и океаном на западу.

Сјевероземље је дивље поднебље сјеверно од Велике ријеке. Ову област настањују скупине оркова, патуљака, варвара и вилењака. На сјеверу и истоку простире се Линтанирска шума, у којој се велико краљевство сјеверних вилењака држи својих тајновитих пословања.

Преко земаља разасута су села у којима можете лијечити своје снаге и сакупљати приходе за издржавање војске. Мораћете да прелазите планине и ријеке, пробијате се кроз шуме, брда и тундру, и марширате отвореним равницама. У свакој од ових области живе створења добро прилагођена за њу, која се могу брже кретати и боље борити на том познатом терену.

1.1.1. Створења

У свијету Веснота обитавају људи, вилењаци, патуљци, оркови, змагови, сауријанци, морејци, нагајци и многе друге расе још тајновитије и чудесније. Проклетим земљама ходе немртви и духови и сабласти; чудовишта вребају у тамошњим рушевинама и тамницама. Свако је прилагођен одређеном терену. Људи насељавају углавном умјерене равнице. Брда, планине и подземне пећине забран су оркова и патуљака. У шумама царују вилењаци. Морима и ријекама владају морејци и нагајци.

У сврхе игре, расе се дијеле у фракције; на примјер, оркови често сарађују с троловима, а вилењаци и патуљци с људима. Неке друге фракције одржавају подјеле у људском друштву, нпр. лојалисти против одметника. У већини похода, управљаћете јединицама из оквира једне фракције. Како се фракције понекад међусобно удружују, у неким сценаријима можете бити суочени с више њих.

1.2. Сналажење

Када први пут покренете Веснот, видјећете почетну позадину и стубац дугмади, што се назива главним менијем. Дугмад се активирају само мишем. Ако сте нестрпљиви, препоручујемо: кликните на дугме Језик да изаберете језик; затим на Подучавање да прођете кроз подучавање; потом одиграјте поход „Прича о два брата“, кликом на дугме Поход и избором из датог списка.

Главни мени

Подучавање
На једној правој, премда простој, партији бићете подучени неким од основних контрола потребних за играње игре. Овдје нису важни побједа или пораз, већ научити како се управља. Кликните на дугме Подучавање да заиграте. Бићете у улози принца Конрада или принцезе Лиза́ре, и учити од старог мага Делфадора — посветите му пажњу, иначе би вас могао претворити у даждевњака.
Поход
Веснот је прије свега дизајниран за играње похода̂. Походи су низови повезаних сценарија. Кликните на ово дугме да кренете у нови поход. Видјећете списак похода који су вам доступни (ако желите можете преузети још). Одаберите поход и кликните на У реду да почнете или Одустани да напустите списак. Сваки поход има неколико нивоа тежине: лако, средње (нормално) и тешко. Препоручујемо средњи ниво, пошто је изазован, али не и тежак. Током похода не можете мијењати ниво тежине. Ако имате озбиљних тешкоћа при савлађивању лаког нивоа, свакако ће вам помоћи увод у основну стратегију. Када одаберете ниво тежине започећете први сценарио похода.
Вишеиграње
Кликните на ово дугме да одиграте појединачни сценарио против једног или више противника. Можете играти партије преко Интернета, или на свом рачунару против рачунара или људских противника. Ово дугме позива дијалог из којег можете изабрати начин играња сценарија. За више детаља, погледајте о сценаријима.
Учитај
Click this button to load a previously saved game. You will be shown a dialogue listing saved games. Select the game and click Ok to load and continue, or Cancel to return to the Main Menu. If you select a replay game, you can check the "Show replay" check box. The loaded game will make all the moves from the beginning while you watch.
Додаци
Кликните на ово дугме да приступите серверу садржаја̂, гдје се налази мноштво корисничких творевина. Између осталог, ту спадају походи, вишеиграчке епохе (дефиниције фракција за вишеиграчке партије) и вишеиграчке мапе. Дугметом Уклони додатке можете накнадно уклонити садржај који више не желите.
Уређивач мапа
Кликом овдје покрећете уређивач мапа, којим можете стварати посебне мапе за вишеиграчке партије или за сопствене походе.
Језик
Кликните на ово дугме, изаберите језик, па кликните на У реду да га активирате. Кликом на Одустани остављате текући језик. При првом покретању Веснота подразумијеван је језик према системском локалитету (ако се може одредити) или енглески; пошто изричито изаберете језик, биће коришћен при сваком наредном покретању.
Поставке
Кликните овдје да промијените подразумијеване поставке.
Заслуге
Click this button for a list of major Wesnoth contributors. You will often be able to reach them in real time at irc.libera.chat:6667 on #wesnoth or at https://discord.gg/battleforwesnoth
Напусти
Кликните овдје да напустите Веснот.
Помоћ
Кликом на ово дугме отварате систем помоћи уклопљен у игру. Пружиће вам податке о јединицама и свим другим важним чиниоцима извођења игре. (Већину њих описује и овај приручник.)
Сљедеће
Кликните овдје да прочитате сљедећи кратки савет из „Књиге Веснота“.
Претходно
Кликните овдје да прочитате претходни кратки савјет из „Књиге Веснота“.
i
Click this button to view game version and technical information. It may be useful when troubleshooting issues.

1.3. Режими играња

Бој за Веснот се може играти на два основна начина:

 • Играње низа повезаних сценарија, што се назива походом, против рачунара.
 • Играње једног сценарија против рачунарских или људских противника.

There are also campaigns that can be played in multiplayer.

1.3.1. Походи

Походи су низови битака повезаних током приче. Уобичајени походи садрже 10–20 сценарија. Главну предност похода̂ чини то што вам омогућавају да развијате своју војску. По завршетку сваког сценарија преостале јединице бивају сачуване, тако да их можете користити у наредном сценарију. Ако неку јединицу не желите да употријебите током датог сценарија, она се преноси на сљедећи, тако да не губите јединице које не користите.

Веснот је прије свега замишљен за играње похода, због чега је овај начин играња најзанимљивији новим играчима, и препоручени начин за учење игре.

1.3.2. Сценарији

За завршетак једног сценарија потребно је од око тридесет минута до два сата. Ово је зато најбржи начин играња, али се ваше јединице на уписују и не можете користити јединице из похода. Сценарије можете играти против рачунара или против других играча, преко Интернета или на свом рачунару. Сценаријима се приступа дугметом Вишеиграње у главном менију.

In general multiplayer games are played against other players via the Internet (you can also run them on your LAN if you have one). All these games are co-ordinated through the Wesnoth multiplayer server. Multiplayer games can take anywhere from 1 hour to 10 hours, depending on how many players there are (and the size of the map). The average time is between 3 to 7 hours. Games can be saved and loaded as many times as you like. So, it’s possible for some games to last 1 or 2 weeks, even though the play time is only a few hours. When playing just a single scenario, your units won’t carry to future games and building up your army’s strength is possible only within the scenario.

Пошто кликнете на дугме Вишеиграње, пружа вам се неколико опција:

Вишеиграчки дијалог

Пријава:

This will be your name on the multiplayer server. If you have an account on the Wesnoth forums, you may use the same username and password for joining the official server. A password box will pop up if a password is required for the current username. You cannot use a registered name without the password.

На званични сервер

Ова вас опција непосредно повезује са званичним сервером. Наћи ћете се у холу у којем можете стварати партије по вољи, гдје су многе партије већ отворене, и гдје неки играчи чекају да се придруже новом мечу.

Повежи се на сервер

Ова опција отвара нови дијалог у којем уносите адресу рачунара за придруживање. Ту је и дугме Прикажи списак, које набраја резервне званичне сервере у случају да главни тренутно није доступан.

A complete list of official and user setup servers is listed at this website: Multiplayer servers.

Кроз ову опцију менија такође можете доћи до сервера̂ које удомљавају други играчи. Тако, ако је покренут сервер у локалној мрежи, унесите адресу и број порта (подразумијеван: 15000). На примјер, ако желите да се повежете на сервер у погону на рачунару са адресом 192.168.0.10 и подразумијеваним портом, у дијалогу бисте унијели 192.168.0.10:15000.

Домаћин мрежној партији

Да бисте могли да започнете вишеиграчку партију без ослањања на спољашњи сервер, морате сами покренути сервер, наредбом wesnothd. Кад изаберете ову опцију, ова наредба се аутоматски извршава у позадини; сервер ће бити напуштен када га сви играчи напусте. Да би се други играчи укључили у партију на вашем серверу, морају моћи да се повежу на ТЦП порт 15000. Ако сте иза заштитног зида, вјероватно морате измијенити његове поставке тако да дозвољава долазне везе на порту 15000 и да просљеђује тај саобраћај на рачунар који удомљава сервер. Не би требало да морате мењати поставке заштитног зида само да бисте се придружили партијама на званичном или неком другом серверу.

Локална партија

Ово ствара партију која се извршава на вашем рачунару. Можете је играти усијано, гдје се играчи смјењују по потезима на „усијаном сједишту“ на истом рачунару. За играње усијане партије потребно је отприлике исто вријеме као и кад се игра преко Интернета. Другачије, партију можете просто одиграти против ВИ умјесто људских противника. Ово може бити добар начин за упознавање са различитим мапама које се користе у вишеиграчким партијама, прије него што заиграте против стварних противника. Такође може послужити као једноставан начин за испитивање способности јединица из различитих фракција, тако што изаберете фракцију коју у партији ви водите и које воде противници. Наравно, можете помијешати оба ова начина играња у истој партији — заиграти с пријатељем против ВИ противника.

1.3.3. Екран игре

Екран игре

Без обзира на то да ли играте један сценарио или поход, основни распоред екрана у игри остаје исти. Главнину екрана заузима мапа која приказује сва дејства до којих долази током играња. Око мапе стоје различити елементи који пружају корисне информације о игри и детаљније су описани у наредном.

Горњи панел

Дуж врха екрана, слијева надесно, дате су сљедеће ставке:

 1. дугме Мени
 2. дугме Радње
 3. бројач потеза (текући према највећем броју потеза)
 4. ваше злато
 5. села (ваша села према укупном броју села)
 6. број ваших јединица
 7. ваши издаци
 8. ваши приходи
 9. текуће или преостало вријеме (у вишеиграчким партијама на време)

Десни панел

Дуж десне ивице екрана, одозго надоље, стоје:

 1. цијела мапа, у размјери
 2. Current hex position (x-coordinate, y-coordinate), defense and movement of the currently selected unit on the marked hex
 3. тип текућег поља
 4. показатељ доба дана
 5. профил посљедње изабране јединице
 6. дугме Готово

1.3.4. Унајмљивање и сазивање

Кад први пут започнете сценарио или поход, имаћете само неколико јединица на мапи. Једна од њих биће ваш заповједник (обиљежен малом иконом златне круне). Заповједник се обично поставља у замак, на посебно поље по имену кула. Кад год вам је заповједник на кули (не само вашој, већ и кулама непријатељских замкова које освојите) и имате довољно новца, можете унајмити нове јединице за своју војску. У каснијим сценаријима можете сазивати искусне јединице које су преживјеле раније сценарије. Одавдје можете започети са изградњом војске за покоравање непријатеља.

Вјероватно је прво што ћете пожелети да унајмите своју прву јединицу. Притисните Ctrl+R (или десно кликните на празно поље замка и изаберите Унајми) и добићете могућност да унајмите јединицу са списка свих доступних вам. Унајмљена јединица смијешта се на празно поље замка. Пошто испуните замак, не можете више унајмљивати док не помјерите неке јединице. Противнички заповедник је слично смјештен на кулу у свом замку и почеће с унајмљивањем својих снага — немојте одуговлачити с разгледањем предјела, треба добити битку.

На крају сваког успјешног сценарија, све ваше преостале снаге бивају аутоматски сачуване. На почетку наредног сценарија их можете сазвати, на начин сличан унајмљивању. Сазване снаге су обично искусније него свјеже, и зато бољи избор.

1.3.5. Ваша војска

Свака јединица одређена је расом, нивоом и класом, и има извесне врлине и мане на основу својих отпорности, тренутног терена и нивоа. О овоме детаљно пише помоћ у игри.

1.3.6. Живот и смрт — искуство

Како јединице гомилају борбено искуство, спознаваће нове вјештине и постајати јаче. Такође ће страдавати у биткама, због чега ћете морати да унајмљујете и сазивате нове. Али мудро бирајте, јер свака има врлине и мане које ће лукав противник брзо искористити.

1.3.7. Побједа и пораз

Обратите пажњу на искачући дијалог са циљевима на почетку сваког сценарија. Побједу обично остварујете елиминисањем свих непријатељских вођа, а губите ако ваш вођ страда. Неки сценарији пак могу имати другачије циљеве — довођење вођа до одређеног мјеста, спасавање некога, решавање загонетке, опирање опсади док не прође одређени број потеза.

Када побиједите у сценарију, мапа ће се засивити и дугме Готово претвориће се у Крај. Тада можете промијенити опције уписивања позиције (ако сте у вишеиграчкој партији) или проћаскати са другим играчима, прије него што кликните на ово дугме за наставак.

1.3.8. Злато

Војска се не бори бесплатно — коштаће вас злата да унајмљујете и издржавате јединице. Сваки сценарио започињете са златом пренесеним из претходних сценарија (мада вам се обезбјеђује минимална количина злата на почетку сценарија ако нисте пренели довољно из претходних). Још злата можете прикупити брзим извршавањем циљева сценарија, и, током сценарија, запосиједањем села. Свако посједнуто село даје приход од два златника по потезу. На самом почетку сценарија обично вриједи заузети што је више села могуће, како бисте обезбиједили довољне приходе за вођење рата. Тренутно злато и приходе можете видети на врху екрана, као што је поменуто у одијељку о екрану игре.

1.3.9. Уписивање и учитавање

На почетку сваког сценарија уписује се тренутно стање игре. Ако будете поражени, можете га учитати и покушати поново. Пошто успијете, опет ћете бити питани да сачувате наредни сценарио и заиграте га. Ако морате да напустите играње током сценарија, можете сачувати потез и учитати га поново касније. Само запамтите: добар играч Боја за Веснот никада нема потребу за уписивањем током сценарија. Већина почетника, пак, ово ради прилично често.

Поглавље 2. Играње

2.1. Контроле

Ово су подразумевани контролни тастери. Постава тастера може да се разликује у зависности од платформе. На пример, под МекОС-ом често ћете користити тастер Cmd уместо Ctrl. Већину пречица можете изменити по жељи у менију Поставке.

Табела 2.1. Опште контроле и пречице

F1 Помоћ „Боја за Веснот“.
тастери стрелица Клизање.
лијеви клик Бирање и покретање јединице.
десни клик Контекстни мени, отказивање радње.
средњи клик Центрирање на положај показивача.
Escape Напуштање игре, напуштање менија, отказивање поруке.
Ctrl+S Уписивање позиције.
Ctrl+O Учитавање позиције.
Ctrl+P Одлазак у дијалог за подешавање.
Ctrl+Q Напуштање игре.
Ctrl+F Преко цијелог екрана или у прозору.
Ctrl+Alt+M Утишавање звука у игри.
+ Увеличање.
- Умањење.
0 Подразумијевано увеличање.
Ctrl+E Приказ елипса.
Ctrl+G Приказ мреже.
Ctrl+A Убрзани режим игре.
држање Shift Пребацивање између убрзаног и обичног режима игре док је притиснуто (привремено!)
Ctrl+J Циљеви сценарија.
S Статистика.
Alt+S Табела стања.
Alt+U Списак јединица.
L Скок на јединицу вођа.
Shift+S Ручно ажурирање покрова.

Табела 2.2. Пречице за јединице и потез

Ctrl+R Унајмљивање јединице.
Ctrl+Alt+R Понављање посљедњег унајмљивања.
Alt+R Сазивање јединице.
Ctrl+N Преименовање јединице.
D Приказ описа тренутно изабране јединице.
T Наставак прекинутог покрета јединице.
U Опозивање посљедњег покрета (могуће само за детерминистичке покрете).
R Понављање покрета.
N Кружење кроз јединице које још могу да се покрену.
Shift+N Кружење кроз јединице које још могу да се покрену, обрнуто.
Ctrl+V Могући покрети непријатеља (у сљедећем потезу).
Ctrl+B Могући покрети непријатеља кад ваших јединица не би било на мапи.
1 до 7 Колико далеко изабрана јединица може да се помјери за оволико потеза.
Space Крај потеза јединице и прелаз на сљедећу која још може да се покрене.
Shift+Space Тренутно изабрана јединица да држи положај (крај покретања).
Ctrl+Space Крај играчевог потеза.

Табела 2.3. Пречице за блокче

p Режим планирања.
y Извршавање планиране радње.
h Брисање планиране радње.
PageDown Померање радње надоле у реду.
PageUp Померање радње нагоре у реду.
Ctrl+Y Извршавање свих радњи.
i Претпостављање мртвим.

Табела 2.4. Пречице за вишеиграње

M Порука другом играчу (у вишеигрању).
Ctrl+M Порука савезницима (у вишеигрању).
Alt+M Порука свима у игри (у вишеигрању).
Alt+C Дневник ћаскања.
Ctrl+X Чишћење порука.

Табела 2.5. Разне пречице

Ctrl+C Чишћење екранских етикета.
/ Тражење (етикета или јединица по имену).
Alt+L Постављање текстуалне етикете на поље.
Ctrl+L Тимска етикета.
: Command mode
F5 Освежавање кеша
Shift+C Стварање јединице (исправљање).
f Извршавање ВИ формуле.

Неке пречице под МекОС-ом X траже више од замене Ctrl са Cmd. Следи списак таквих:

Табела 2.6. Разне пречице

Cmd+W Напуштање игре.
Cmd+, Одлазак у дијалог за подешавање.
Ctrl+F5 Освежавање кеша
Option+Space Крај играчевог потеза.

2.2. Злато

Свака страна добија нешто злата за почетак, и по два златника на потез и још по два за свако посједнуто село. Током похода, почетно злато је најмања количина дефинисана за тренутни сценарио, која је обично то мања што је ниво тежине већи. У додатак овоме, често вам се пренесе одређен проценат злата из претходног сценарија. Тај проценат зависи од сценарија, и најчешће је поменут у циљевима сценарија.

2.2.1. Унајмљивање и сазивање

Дијалог за унајмљивање

Злато најприје служи подизању војске унајмљивањем нових јединица и сазивањем оних из претходних сценарија у походу. Јединице се могу унајмити или сазвати када заповједник стоји на кули у замку који има бар једно празно поље.

 • Кликните десним на празно поље замка и изаберите Унајми да унајмите нову јединицу са списка који се појави. Трошак унајмљивања зависи од типа јединице, а обично је између 10 и 20 златника.
 • Кликните десним на празно поље замка и изаберите Сазови да позовете јединицу из претходних сценарија. Сазивање стаје 20 златника по јединици. Погледајте о сазивању јединица за више детаља.

2.2.2. Издаци

Свака јединица тражи одређене издатке. Издаци су обично једнаки нивоу јединице, осим ако нема особину лојалности (в. испод). Јединице које нису унајмљене на почетку — тј. заповједник и оне које се добровољно придруже — обично имају ову особину. Издаци се наплаћују само ако су већи од броја села које дата страна поседује — трошак је једнак разлици између броја села и укупних издатака.

2.2.3. Приходи

Формула за одређивање прихода по потезу гласи

2 + бр_села – веће_од(0, издаци - бр_села)

гдје су издаци једнаки збиру нивоа свих ваших нелојалних јединица.

Ако су укупни издаци већи од броја села плус 2, та страна почиње да губи злато; ако су једнаки, злато се нити добија нити одлива.

2.3. Јединице

Бој за Веснот пружа стотине типова јединица, одређених богатим статистичким прегледом. Поједине јединице могу имати и посебне особине, које их понешто издвајају од других истоврсних јединица. Напокон, дизајнери похода могу додавати јединствене јединице у неке сценарије, како би још више проширили опције доступне играчу.

Основну статистику јединице чини број ударпоена (УП), поена покретљивости, оружја која може да користи и штету коју наносе. Ту су затим поредак и посебне могућности, о чему ће бити речи у наредном.

2.3.1. Поредак

Свака јединица припада поретку: законити, неутрални, хаотични или двојствени. Поредак утиче на учинак јединице у различита доба дана. На неутралне јединице доба дана не утиче. Законите јединице наносе више штете дању а мање ноћу. Хаотичне јединице наносе више штете ноћу а мање дању. Двојствене јединице наносе мање штете и дању и ноћу.

„Дан“ и „ноћ“ подијељени су у по двије смјене: јутро и поподне, и прва стража и друга стража. Оне се могу видјети по положају сунца и мјесеца на графику доба дана.

Наредна табела приказује утицај различитих доба дана на штету коју наносе законите, хаотичне и двојствене јединице:

Табела 2.7. Доба дана и штета

потез слика смјена законите хаотичне двојствене
1 Зора зора
2 Јутро дан (јутро) +25% −25% −25%
3 Поподне дан (поподне) +25% −25% −25%
4 Сумрак сумрак
5 Прва стража ноћ (прва стража) −25% +25% −25%
6 Друга стража ноћ (друга стража) −25% +25% −25%
посебно Подземље подземље −25% +25% −25%

Имајте на уму да се неки сценарији одвијају у подземљу, гдје је трајна ноћ!

На примјер, размотримо борбу између законите и хаотичне јединице које обје наносе основну штету 12. У зору и сумрак, обје ће нанети 12 поена штете ако погоде. Током јутра и поподнева, законита јединица ће нанијети 12 × 1,25 = 15 поена, док ће хаотична нанети 12 × 0,75 = 9 поена. Током прве и друге страже биће обрнуто, законита јединица нанијеће 9 поена према 15 поена хаотичне.

Ако се сличне неутралне јединице упусте у борбу, наносиће 12 поена штете без обзира на доба дана.

2.3.2. Особине

Јединице имају особине које одражавају црте њиховог карактера. Особине се насумично додјељују јединици при њеном стварању. Већина јединица добија две особине.

Могуће особине за већину јединица јесу:

оштроумност
Оштроумним јединицама треба 20% мање искуства за напредовање (тролови не могу имати ову особину). Оштроумне јединице су врло корисне на почетку похода, пошто брже могу достићи више нивое. Касније у току похода оштроумност није тако корисна, пошто „напредовање по највећем нивоу“ (НАПОН) није тако значајно као напредовање у нивоу. Ако имате много оваквих јединица највишег нивоа, можда је боље да сазивате јединице са кориснијим особинама.
хитрост
Хитре јединице имају поен више на покретљивост, али 5% мање УП. Хитрост је најуочљивија особина, посебно код споријих јединица какве су тролови и тешка пјешадија. Хитре јединице често имају значајно увећану покретљивост на незгодном терену, што може бити важно за разматрање када распоређујете снаге. Такође, ове јединице нису тако робусне као оне без хитрости, и стога су мање погодне за држање положајâ под сталним нападом.
жилавост
Жилаве јединице имају четири УП више, плус један на сваки ниво. Жилаве јединице могу бити корисне у свим етапама похода, и ова особина је корисна за све типове јединица. Жилавост је често од највеће помоћи јединицама које имају неки сплет ниских ударпоена, добре одбране, или високих отпорности. Овакве јединице су посебно корисне за држање стратешких положаја ван руку противника.
кршност
Кршне јединице наносе поен штете више за сваки успјешан удар у блиској борби, и имају један УП више. Иако корисна било којој јединици која се бори блиско, кршност је најзначајнија јединицама са великим бројем удара у нападу, какви су нпр. вилин-борци. Кршне јединице могу бити врло корисне када је само још зрнце више штете потребно да се оштећујући удар претвори у завршни.

Има и особина које се додјељују само одређеним јединицама или јединицама одређене расе. То су:

спретност
Спретне јединице наносе поен штете више при сваком успјешном удару у одступној борби. Спретност је особина коју посједују само вилењаци. Вилењачки народ је познат по својој тајанственој складности и великој вјештини у руковању луком. Неки од њих, међутим, обдарени су талентом који надмашује њихове сународнике. Такви вилењаци наносе додатан поен штете сваком својом стријелом.
неустрашивост
Неустрашиве јединице не трпе негативни нападни бонус у неповољно доба дана (тешкоходи, некрофази, тролови, бауљаши).
Feral
Units with the Feral trait only receive 50% defense in villages regardless of the base terrain the village is on (Bats, Falcons).
здравље
Чувени по својој крепкости, неки патуљци су издржљивији од других и могу се лијечити одмарањем чак и док путују или се боре. Здраве јединице имају један УП више, и још један по нивоу, у заљечују се два УП сваког потеза без обзира на околности.

Неке особине се не додјељују насумично. Додјељује их или дизајнер сценарија или се увијек везују за тип јединице:

Aged
The oldest units may have the Aged trait, receiving an 8 points HP decrease and having -1 movement and melee damage.
Dim
Units with the Dim trait require 20% more experience to advance.
Elemental
Elemental units aren’t alive and thus are immune to poison, and drain and plague don’t work on them. Elemental units generally have Elemental as their only trait.
оданост
Одане јединице не праве издатке. Већина јединица има издатке на крају сваког потеза, бројевно једнаке њиховом нивоу. Одане јединице немају таквих захтијева. Током похода, одређене јединице могу својевољно одлучити да се придруже вашим снагама. Оне ће тада имати особину оданости. Иако се мора платити њихово касније сазивање, никада не праве издатке у току сценарија. Ово их може учинити драгоцјеним током дугог похода, када је злато стално на измаку. Унајмљене јединице никада немају ову особину, тако да може бити несмотрено отпуштати одане јединице, или их слати у бесмислену смрт.
механичност
Mechanical units aren’t alive and thus are immune to poison, and drain and plague don’t work on them. Mechanical units generally have Mechanical as their only trait.
успоравање
Large, unwieldy units with the Slow trait have -1 movement and 5% more hitpoints.
немртвост
Немртве јединице су имуне на отров, а ни црпљење ни куга немају утицаја на њих. Немртвост им је обично једина особина. Пошто су ове јединице настале од тијела мртвих, повраћених да се поново боре, отров нема утицаја на њих. Ово их може учинити изузетно корисним при обрачунавању са противницима који своје нападе подржавају отровима.
Weak
Units may have the Weak trait, receiving a -1 increment in hitpoints and melee damage.

2.3.3. Специјалности јединица

Неке јединице имају специјалне нападе, набројане испод:

нож у леђа
Употријебљен офанзивно, овај напад наноси двоструку штету ако пријатељска јединица стоји са наспрамне стране нападнуте, и притом није онеспособљена (нпр. окамењена).
безглавост
Било да се употребљава у нападу или одбрани, борба траје све док једна упетљана јединица не настрада, или прође 30 рунди напада.
јуриш
Употријебљен офанзивно, овај напад наноси двоструку штету мети. Али такође доводи до двоструког оштећења уколико циљана јединица удари у противнападу.
црпљење
Јединица црпи здравље животних јединица, лијечећи себе у износу половине штете коју нанесе (заокружено надоље).
први удар
Јединица увијек удара прва у борби, чак и када се брани.
магичност
Напад увијек има 70% изгледа да погоди, без обзира на одбрамбену способност нападнуте јединице.
оштроокост
При нападу, увијек постоји барем 60% изгледа да дође до поготка.
куга
Када јединица настрада под нападом куге, бива замијењена бауљашем на страни оне која је бацила кугу. Ово не ради на немртвима или јединицама у селу.
отров
Овај напад трује циљану јединицу. Отроване јединице губе 8 УП по потезу, док не буду исцијељене или сведене на 1 УП. Отров не може сам по себи докрајчити јединицу.
успоравање
Напад успорава циљану јединицу док не заврши потез. Штета коју јединица чини у нападу тиме бива преполовљена, а трошак кретања јој је удвостручен. Успорена јединица носиће икону пужа у подацима са стране када се изабере.
окамењивање
Напад претвара циљану јединицу у камен. Тада се она не може покретати нити нападати.
рој
Број удара при нападу се смањује како јединица бива повређивана. Број напада је сразмјеран односу тренутних УП и највише УП које јединица може имати. На примјер, јединица са 3/4 пуних УП имаће 3/4 удара при нападу.

2.3.4. Способности

Неке јединице су способне да или непосредно утичу на друге јединице, или да утичу на то како се друге јединице међусобно односе. Овдје спадају:

засједа
Јединица се може скривати у шуми, тако да је непријатељи не уоче. Противничке јединице не могу видјети нити напасти ову јединицу док је у шуми, све док не ступе до ње. Непријатељска јединица која прва открије скривену, истог часа губи сву преосталу покретност у потезу.
скривање
Јединица се може скривати у селима (с изузетком водених), тако да је непријатељи не виде осим када стоје покрај ње. Противничке јединице не могу видјети нити напасти ову јединицу док је у селу, осим ако јој се не налазе у сусједству. Непријатељска јединица која прва открије скривену, истог часа губи сву преосталу покретност у потезу.
исцјељивање
Јединица може ослободити савезничку јединицу од отрова, која међутим неће бити додатно излијечена у потезу у којем је прочишћена од отрова.
Feeding
This unit gains 1 hitpoint added to its maximum whenever it kills a unit, except units that are immune to plague.
лијечење +4
Омогућава јединици да лијечи сусједне пријатељске јединице на почетку сваког потеза. Јединица под утицајем овог видара може повратити до 4 УП по потезу, или не осјетити дејство отрова у датом потезу. Видар не може исцијелити отровану јединицу, већ она мора потражити бригу у селу или код јединице која умије да исцјељује.
лијечење +8
Ова јединица обједињује љековите траве и магију како би лијечила брже него што је то уобичајено на бојном пољу. Јединица под утицајем овог видара може повратити до 8 УП по потезу, или не осјетити дејство отрова у датом потезу. Видар не може исцијелити отровану јединицу, већ она мора потражити бригу у селу или код јединице која умије да исцјељује.
обасјавање
Јединица осветљава околно подручје, што чини да се законите јединице боре успјешније, а хаотичне лошије. Све јединице сусједне овој бориће се у току ноћи као да је сумрак, а у време сумрака као да је дан.
вођство
Јединица може заповиједати јединицама до ње, како би се оне боље бориле. Сусједне јединице нижег нивоа наносиће више штете у борби. Сусједна јединица нижег нивоа од пријатељске јединице-вођа, правиће 25% више штете у нападу по нивоу разлике међу њима.
вребање
Јединица постаје невидљива током ноћи. Противничке јединице не могу видјети нити напасти ову јединицу када је ноћ, осим ако јој се не налазе у сусједству. Непријатељска јединица која прва открије невидљиву, истог часа губи сву преосталу покретност у потезу.
обнављање
Јединица ће сама себе лијечити 8 УП по потезу. Буде ли отрована, уклониће отров умјесто заљечивања.
чаркање
Јединица је вјешта у брзом измицању непријатељима, игноришући све противничке надзорне појасеве.
постојаност
Отпорности јединице су удвостручене при одбрани, до највише 50%. Не утиче на рањивост.
зарањање
Јединица се може скривати у дубокој води, тако да је непријатељи не виде. Противничке јединице не могу видјети нити напасти ову јединицу док је у дубини, осим ако се нађу тачно до ње. Непријатељска јединица која прва открије зароњену, истог часа губи сву преосталу покретност у потезу.
телепортација
Јединица се може телепортовати између било која два пријатељска села, уз утрошак једног покрета.

2.3.5. Искуство

Јединицама се за борбе додјељује искуство. Пошто га сакупе довољно, напредоваће у нивоу и постати снажније. Количина добијеног искуства зависи од нивоа непријатељске јединице и исхода битке: ако јединица збрише противника, добија 8 искуствених поена по нивоу противника (4 ако је нултог нивоа), а ако преживи битку и противник остане жив, један поен по нивоу противника. Другим ријечима:

Табела 2.8. Искуствени бонуси за борбу са непријатељима различитих нивоа

ниво непријатеља бонус за уништење бонус за борбу
0 4 0
1 8 1
2 16 2
3 24 3
4 32 4
5 40 5
6 48 6

2.3.6. Сазивање јединица

Пошто завршите сценарио, све преживјеле јединице биће доступне за сазивање у сљедећем. Јединицу не можете покренути нити напасти њоме у потезу у коме је сазвана (или унајмљена). Сазвана јединица задржава свој ранији ниво, искуство, (понекад) магичне предмете у посједу, и почиње с пуним ударпоенима.

2.4. Покретање

Клик на јединицу указује на сва мјеста која она може досећи у текућем потезу, тако што се засиве сва недостижна поља (притиском на тастере 2–7 на сличан начин се показују поља која јединица може досећи у толиком броју потеза). У овом режиму, стављањем показивача над поље добија се путању којом би се јединица кретала ка њему, као и додатни подаци о одбрамбеној добити јединице на том пољу; и, ако треба више потеза да јединица досегне поље, број тих потеза. Ако не желите да покренете јединицу, из овог режима можете изаћи избором друге јединице (кликом на њу или притиском N или Shift+Н) или кликом десним (Command-кликом на МекОС-у) било гдје на мапи. Преко куглица над енерготракама јединица можете брзо видјети које су јединице истрошиле кретање а које се још могу кретати у текућем потезу.

Ако одлучите да помјерите изабрану јединицу, кликните на одредишно поље и јединица ће кренути ка њему. Ако кликнете на поље изван досега у текућем потезу, јединица ће се помјерити најдаље што може и ући у режим путовања. У овом режиму, јединица наставља да се креће ка одредишту кроз наредне потезе. Јединицу можете лако избацити из путовања на почетку наредног потеза. Такође можете измијенити одредиште тако што изаберете јединицу па кликнете на ново одредиште, или кликнете поново на јединицу да укинете путовање.

Уласком јединице у село које је неутрално или у посједу непријатеља преузима се посед над селом и окончава кретање те јединице.

Већина јединица успоставља надзорни појас, који утиче на то која поља друге јединице могу досећи и којим ће се путем кретати. Ова ограничења аутоматски се одражавају на путању приказану за вашу јединицу и поља на која може да се помјери у текућем потезу.

2.4.1. Надзорни појас

Надзорни појас јединице протеже се на шест поља у непосредном суседству, и јединице које кроче у непријатељски надзорни појас принуђене су да стану. Јединице са способношћу чаркања занемарују непријатељске надзорне појасеве и могу се слободно кретати кроз њих, без заустављања. Јединице нултог нивоа сматрају се преслабим за успостављање надзорног појаса, па се око непријатеља нултог нивоа све јединице могу слободно кретати.

2.4.2. Куглице

На врху енерготраке покрај сваке пријатељске јединице стоји куглица. Она је:

Табела 2.9. Куглице

куглица слика опис
зелена Зелена куглица ако јединицом ви управљате и није се помијерала у овом потезу
жута Жута куглица ако јединицом ви управљате и помјерила се у овом потезу, али се још може кретати или нападати
црвена Црвена куглица ако јединицом ви управљате, али више не може да се креће нити напада, или јој је окончан потез
плава Плава куглица ако је јединица савезник којим не управљате
- Без куглице Enemy units have no orb on the top of their energy bar

2.4.3. Елипсе, тимске боје и јуначке иконе

Испод сваке јединице обично стоји обојена елипса или подлога. Боја одређује тим; током играња похода, боја играча је црвена. Тимска боја ће се такође видјети на дијеловима одежде јединице, или можда на биљегу на штиту.

Елипса је обично пуни диск. Под јединицама нултог нивоа видјећете елипсу са испрекиданим линијама — ово указује да јединица нема надзорни појас.

Неки походи користе звјездасту подлогу за указивање на вође и јунаке (јединице које су на неки начин посебне, нпр. не смију страдати током сценарија); други јунаке обиљежавају иконом сребрне круне изнад енерготраке. А неки походи уопште не истичу јунаке. Ово је стилски избор који лежи на дизајнеру похода.

2.5. Борба

Ако ваша јединица ступи до непријатељске, може је напасти. Кликните на своју јединицу до непријатељске, а затим на непријатељску коју желите да нападнете. Добићете прозор који даје даље борбене опције. Свака јединица има једно или више оружја којим може ударити. Нека од њих, као што су мачеви, оружја су за блиску борбу, а друга, као лукови, за одступну.

Ако ударите оружјем за блиску борбу, нападнути непријатељ моћи ће да узврати својим оружјем за блиску борбу. Ако нападнете одступним оружјем, непријатељ ће моћи да узврати својим одступним оружјем. Ако непријатељ нема оружје истог типа као оно којим је нападнут, неће моћи да узврати ударац нити да нанесе икакву штету вашој јединици.

Different types of attacks do different amounts of damage, and a certain number of strikes may be made with each weapon. For instance, an Elvish Fighter does 5 points of damage with its sword every time it hits, and can strike 4 blows with the sword in one exchange. This is written as 5×4, meaning 5 damage per hit, and 4 strikes.

Изгледи да јединица буде погођена зависе од терена на коме је. На примјер, јединице у замковима и селима имају веће изгледе да не буду погођене, а вилењаци у шуми велике. Да бисте видјели одбрамбени разред јединице (тј. изгледе да не буде погођена) на датом терену, кликните на јединицу, па станите мишем над терен који вас занима. Одбрамбени разред ће бити приказан као процентуална вриједност у окну стања, као и изнад поља терена.

Додатне податке, укључујући изгледе да нападач или бранилац страда, можете добити кликом на дугме Рачунање штете у прозору пред борбу.

2.5.1. Типови напада

 • сјечиво: оружја са наоштреном ивицом, за сјецкање противника у комаде. Примјери: бодеж, јатаган, сабља, змашке канџе.
 • пробој: оружја са заоштреним врхом и дугом дршком, или пројектили, којим се противник пробурази и оштете му се унутрашњи органи. Примјери: витешко или пјешадијско дуго копље, стријела.
 • удар: оружја која немају ни заоштрен врх ни оштру ивицу, већ су довољно тешка да поломе непријатељу кости. Примјери: буздован, штап, троловска песница.
 • мраз: оружја на мраза или ледени пројектили. Примјер: мразни талас мрачног посвећеника.
 • ватра: оружја која роштиљају противника као прасе. Примјер: змашки ватродах.
 • волшебни: напад који развијава магију што покреће зомбије, сабласти и друга немртва створења и злодухе. Примјер: магични напад бијелог мага.

2.5.2. Отпорности

Свака јединица је више или мање рањива на различите типове напада. Шест бројки у опису јединице показују њену снагу и слабост на шест типова напада. Позитивна вриједност отпорности говори да ће јединица претрпјети мање штете од таквог напада. Негативна вриједност показује да је јединица посебно рањива на дати напад.

Примјери: крљушти чувају змагове од већине типова напада, осим пробојних и мразних оружја. Људске коњичке јединице су углавном добро заштићене, али су им пробојни напади слаба тачка. Немртви су врло отпорни на сијекућа и пробојна оружја, али врло рањиви на ударне и волшебне нападе.

Коришћење правих типова напада против непријатељских јединица значајно ће вам увећати изгледе да их збришете.

2.6. Лијечење

Јединица се може залијечити највише осам ударпоена по потезу. За јединицу која се нити помијера нити бори током потеза каже се да се одмара, чиме ће повратити два ударпоена. Ударпоени повраћени кроз одмарање додају се на оне повраћене лијечењем, тако да јединица може да поврати до десет ударпоена по потезу.

Јединица се може лијечити на два основна начина:

 • Чекајући у селу. Јединица ће се лијечити осам ударпоена сваког потеза.
 • Стојећи крај јединице са способношћу лијечења. Број ударпоена који може да излијечи дат је у опису способности те јединице, и то као лијечење +4 или лијечење +8.

2.6.1. Обнављање

Тролови и ивери имају способност да се сами природно лијече, кроз обнављање. Залијечиће осам ударпоена по потезу када су повријеђени. Имајте у виду да пошто је осам ударпоена највише колико се јединица може лијечити по потезу, тролови и ивери немају користи од стајања у селу или покрај видарске јединице.

2.6.2. отров

Неки напади могу нанијети отровну штету вашој јединици. Када се то догоди, отрована јединица губи осам ударпоена по потезу док се не исцијели. Отров се може исцијелити чекањем у селу или стајањем крај јединице са способношћу исцјељивања. Јединице са способношћу лијечења могу само да спријече штету од отрова у потезу, али не и да га уклоне. У потезу у којем се исцијели, јединица не добија нити губи ударпоене усљед лијечења и тровања. Јединца се не може нормално лијечити док се не исцијели од отрова; одмарање је и даље могуће, мада неће значајно умањити дејство отрова.

Још неки савјети око лијечења:

 • Јединици може требати неколико потеза до пуног изљечења.
 • Видари (вилин-врачарка, вилин-друидка, вилин-шејда, бијели маг, маг свјетлости, паладин) лијече све повређене јединице око себе, тако да можете држати јединице близу борбе а да их не губите.
 • Видари не лјече непријатељске јединице.
 • Видари не могу лијечити сами себе (али в. сљедеће).
 • Упарујте видаре, тако да се могу међусобно лијечити ако затреба.
 • Више видара, и са различитих савезничких страна, могу лијечити исту јединицу и тако убрзати лијечење.
 • Тролови и ивери не могу обнављати друге јединице.
 • Тролови и ивери исцјељују сами себе од отрова као што село чини.

Поглавље 3. Стратегија и савјети

3.1. Основна стратегија

Сљедећи основни борбени принципи и савјети намијењени су да вас погурају низ пут весноћанског бојног ветерана. Мањи конкретни примјери донекле су повезани с походом „Наслиједник престола“.

3.1.1. Не траћите јединице

Не шаљите повријеђене јединице у сигурну смрт. Пошто јединица изгуби преко половине ударпоена (УП), озбиљно размислите да је повучете на безбједно и ради лијечења поставите или у село или покрај видара (као што су вилин-врачарке и бијели магови). Видари су врло корисни!

Разлог овоме је практичан: тешко повријеђена јединица не може да заустави нити одстрани непријатеља. Током напада и противнапада, најчешће ће страдати. Даље, слањем јединице у сигурну смрт губите искуствене поене (ИП) које је сакупила. Унајмити замјену може бити немогуће зато што вођ није на кули или зато што су средства на измаку. Чак и ако можете да унајмите замјену, најчешће ће то бити далеко од попришта битке. Зато, немојте траћити јединице.

3.1.2. Ван домашаја непријатеља

Како штитите повријеђене јединице? Најбоље тако што их држите изван домашаја непријатеља. Ниједан непријатељ их не може напасти ако не може чак ни да им приђе. Наредни одјељак, о надзорном појасу (НАПОЈ) показује како ограничити покрете непријатеља.

Из менија Радње можете изабрати Противнички покрети да истакнете сва могућа поља на која се противник може помјерити. Ово узима у обзир ваше надзорни појас. Овако можете провјерити да ли ваша јединица на смрти, која је у позадини, заиста не може бити нападнута јер непријатељ не може да ступи до ње.

Када се војске сусретну, можете жељети да будете први који ће ударити. Тада покушајте да завршите потез изван ударног домета непријатеља. Он не може напасти, али ће се највјероватније приближити у ваш ударни домет.

3.1.3. Штитите се надзорним појасом (НАПОЈ)

Свака јединица првог или вишег нивоа успоставља надзорни појас (НАПОЈ) преко шест сусједних поља: кад непријатељ крочи на једно од тих поља, приморан је да стане и истроши сво кретање. Ово не важи само за непријатеље са ријетком способношћу чаркања.

НАПОЈ онемогућава непријатељу да се провуче између двије јединице у линији сјевер-југ или дијагонали на међусобном растојању од тачно једног или два поља. Повезивањем оваквих парова у дугачак зид, или по различитим правцима, можете спријечити непријатеља да досегне повријеђену јединицу у позадини. Прво мора да порази јединице које намећу НАПОЈ. Ако непријатељ једва може стићи до ње, чак и једна јединица може заштити малу област иза себе.

3.1.4. Одржавајте одбрамбену линију

Постројавањем многих јединица једну до друге, или највише са пољем размака између, можете изградити моћну одбрамбену линију. Имајте у виду да, пошто су поља у Весноту шестоугаона, „линија“ исток-запад није права већ цик-цак крива. „Стварне“ линије су сјевер-југ и дијагонале.

Пристижући с једне стране, било коју вашу јединицу непријатељ може да нападне највише са двије своје у истом потезу. По правилу, здрава јединица без посебних слабости може да преживи удар две обичне непријатељске јединице истог или нижег нивоа.

Нажалост, линија често мора да се извије како би се створио клин или испратио терен. На угаоне тачке могу ударити три непријатељске јединице. Ово је такође случај на крајевима линије када је прекратка. Ове слабе тачке држите јединицама са пуно ударпоена, на погодном терену и са одговарајућим отпорностима. Пошто су такве јединице у највећој опасности да страдају, најбоље упослите оне без или са мало искуствених поена.

Развијање војске у линију такође спречава непријатеља да опколи неку јединицу. НАПОЈ чини да је јединица с једним непријатељем испред и једним иза заробљена.

3.1.5. Смјењујте своје снаге

Када јединица на линији фронта буде тешко оштећена, треба да је пошаљете иза одбрамбене линије. Да би се линија одржала вјероватно је морате замијенити резервом, тако да увијек имајте неколико спремних јединица у позадини. Ако имате видаре, оштећене јединице у другој линији брзо ће се опоравити.

Примијетите да јединице могу прелазити преко поља са пријатељским јединицама.

3.1.6. Користите терен

Покушајте да поређате јединице тако да нападају са поља с високом одбраном, непријатеља на пољу с ниском одбраном. На овај начин су мањи изгледи да непријатељски противнапади нанесу штету.

На примјер, можете развити своје вилењаке тик унутар руба шуме, тако да оркови морају да нападају са отвореног док вилењаци уживају одличан шумски заклон.

3.1.7. Нападање и бирање мета

Напредовање и нападање је наравно најзанимљивији дио пута ка победи. Циљ вам је да елиминишете и слабите непријатеље пред собом, помијерајући одбрамбену линију унапријед. Ово се може изјаловити како непријатељ узврати нападом у свом потезу.

Да бисте докрајчили непријатељску јединицу често ћете на њу послати неколико својих, тиме дјелимично нарушавајући одбрамбену линију чији су дио били. То можда није битно, јер је ван домашаја других непријатеља. Можда је битно, ако сте само ослабили врло јаког непријатеља, који ће у сљедећем потезу узвратити. Можда би неки коњаник могао да зада завршни ударац.

Кад нападате први, у предности сте да можете бирати које ће јединице бити суочене. Искористите непријатељеве слабости; на примјер, управите одступне нападе на противнике без одступних оружја; или, ослоните се на слабост коњаника на пробојни удар. Али увијек држите на уму да ће непријатељ моћи да узврати у свом потезу, тако да пазите на сопствене слабости које би му ишле у прилог.

На примјер, коњаници могу врло добро држати линију против орко-грокташа и трол-штенаца, јер имају умјерену отпорност на сјечива и ударе. Али ће зато брзо пасти пред орко-стријелцима и гобли-копљаницима.

Обично се исплати да докрајчите (или скоро докрајчите) непријатељску јединицу. Ако нисте сигурни да то можете учинити у једном потезу, или се постарајте да ваша јединица може издржати противнапад, или процијените да вриједи да је изгубите. Ради преживљавања противнапада, обично је мудро да нападнете тако да непријатељ може нанијети најмање штете у узвраћању, прије него онако како би се нанијело највише штете непријатељу.

In particular, use your ranged weapons if the enemy has no ranged attack. Using it will often reduce the damage which your units take until the enemy dies.

3.1.8. Доба дана

Запамтите да се законите јединице, попут људских, боље боре током дана, хаотичне, попут орковских и немртвих, током ноћи, а двојствене најбоље током сумрака. Зато увијек желите да сусретнете непријатеља у доба дана када сте ви јаки а он слаб. Када дође непријатељев час, често се исплати збити редове и држати повољне одбрамбене положаје. Када се предност врати на вашу страну, полазите у напредовање.

На примјер, вилењаци могу задржати шуму током ноћног налета оркова, и кренути напред у свитање. Можете примијетити и да ВИ рачунара активно повлачи своје оркове током дана.

3.1.9. Искуство

У току похода, од кључне је важности да изграђујете искусну силу. Каснији сценарији претпостављају да су вам расположиве за сазивање јединице другог и трећег нивоа.

Највише искуствених поена (ИП) јединице добијају када збришу непријатељску јединицу — 8 ИП по нивоу страдале јединице. Зато често има смисла да јединицама вишег нивоа ослабите противника, а докрајчите га јединицом којој највише треба искуства. Посебно су видари често слаби у борби, па морају „красти“ побједе на овај начин да би напредовали по нивоима.

На почетку, када вјероватно немате јединица виших нивоа, покушајте да највећи број побиједа препустите шачици својих јединица. Тако ће брзо доспјети на ниво 2, када могу почети да се брину за друге.

Немојте занемарити прибављање искуства свом вођу. Тачно је да мора бити безбједан, али ако га превише мазите остаће прениског нивоа да бисте га могли сачувати у каснијим сценаријима.

3.2. За добру забаву

Не заборавите да је смисао играња да се забавите! Ево неких препорука од развојног тима како да вам игра буде што је забавнија:

 • Размислите о игрању похода на „средњем“ нивоу тежине, посебно ако већ имате искуства са стратешким играма. Цијенимо да ћете се тада осјећати много испуњенијим постигнутим.
 • Немојте бити превише нервозни због губљења јединица. Походи су и дизајнирани тако да играч може изгубити покоју јединицу успут.
 • Не злоупотребљавајте сачуване позиције. Некада давно, у Весноту је уписивање позиција било дозвољено само на крају сценарија. Уписивање усред сценарија додато је само као погодност за случај да морате наставити играње касније, и ради сигурности од падова. Не препоручујемо да сваки час учитавате позицију зато што вам тај бијели маг стално гине — умјесто тога, научите да га штитите, и мјерите ризике! То је дио стратегије.
 • Ако морате да учитате позицију, препоручујемо да почнете сценарио из почетка и изнађете бољу стратегију, прије него да просто налазите случајне бројеве који вам иду у корист.
 • Ипак, циљ је забава! Можда вам је укус различит од оног програмера, тако да радите како вам највише прија! Ако уживате да учитавате позицију кад год начините грешку, стремећи ка савршеним партијама у којима никада не губите јединице, само напријед!

3.2.1. На почетку сценарија

 • Прво прочитајте циљеве сценарија. Некада не морате елиминисати непријатељске вође, већ је довољно да преживите извјесан број потеза или покупите одређени објекат.
 • Проучите мапу: терен, положај вашег вођа и положаје других вођа.
 • Затим почните да унајмљујете јединице. Јефтине јединице згодне су за упијање првог таласа непријатеља; напредне јединице могу се накнадно увести као подршка. Хитре јединице добро дођу као извиђачи, за истраживање мапе и брзо запосиједање села̂.

3.2.2. Током сценарија

 • Потрудите се да заробите и држите у посједу што више села, као би се злато сливало у касу.
 • Јединице крећите у групама, тако да непријатељ не може напасти са свих страна, и да можете надјачати осамљене непријатељске јединице. Ређајте јединице у линију, тако да ниједна од њих не може бити нападнута са више од двије стране.
 • Различите јединице имају различите врлине и мане, у зависности од терена и кога нападају. Кликните десним на јединицу и изаберите Опис јединице за више детаља.
 • Јединице ниског нивоа можете користити као топовско месо, за успоравање непријатеља. На примјер, њима можете непријатељу препријечити пут до важнијих јединица.
 • Можете добро оштетити напредније непријатељске јединице, а затим их докрајчити јединицама ниског нивоа, како бисте им дали више искуства (и коначно дигли на наредни ниво).
 • Ако имате бијелог мага (напредује из мага) или друидку (напредује из врачаре), ставите њега или њу у средину круга јединица како би се лијечиле при кретању по мапи. (И врачарке могу да лијече, али не тако добро.)
 • Губљење јединица се очекује, чак и напредних.
 • Доба дана је заиста важно:

  • законите јединице наносе више штете током дана, а мање ноћу
  • хаотичне јединице наносе више штета током ноћи, а мање дању
  • увијек држите око на добу дана на десној страни екрана. Планирајте унапријед — мислите на то које ће доба дана бити у сљедећем потезу.
 • Неке јединице су отпорније или рањивије на извјесне врсте напада. Коњичке јединице су слабе на пробојне нападе. Ватрени и волшебни напади десеткују немртве. Колико је јединица отпорна на дати тип напада можете погледати тако што кликните десним на њу, изаберете Опис јединице, па под Отпорности. Ту су набројане њене отпорности на различите типове напада.

3.2.3. Лијечење

Важан дио постизања успеха у Боју за Веснот чини одржавање јединица здравим. Оштећену јединицу можете залијечити помијерањем на село или надомак посебних видарских јединица (нпр. вилин-врачарке или белог мага). Неке јединице које ћете срести, као што су троловске, способне су да природно лијече саме себе.

3.2.4. Добијање сценарија

 • Напредне јединице су неопходне за брзо елиминисање непријатељских заповједника, и да би се избјегло губљење мноштва јединица.
 • Што прије добијете сценарио, више ћете и злата добити. Више злата добијате за рану побједу, него што бисте посједујући сва села на мапи за све преостале потезе.
 • Елиминисање свих непријатељских вођа обично значи тренутну побједу.

3.2.5. Још општих савјета

 • Послије убитачних сценарија (гдје истрпите пуно губитака) обично слиједе сценарији са „простором за дисање“, у којима лако можете прикупити злата и искуства (односно напредне јединице).
 • Напредне јединице траже веће издатке него јединице нижег нивоа (1 златник по нивоу). Изузетак су лојалне јединице.